Mesaj la ediția 10.000 Făclia d⁸e Cluj: Scriitorul Cornel Udrea

Aritmetică aniversară

Cifrele ascund, uneori, în interiorul sec al lor, semnificații și simboluri ce fac parte din istoria curentă, din cea a marelui fluviu ce-și poatră apele către mare.

Cotidianul „Făclia” a ajuns la numărul 10.000, numărat după Revoluție, ca un semn al unei etape noi în biografia sa. Oameni vechi și oameni noi, au contribuit la consolidarea numelui său, a prestigiului gazetăresc, și schimbările lumii s-au reflectat și în paginile de suflet ale clujenilor, prin aceasta înțelegându-se toți cititorii săi din județ.

E drept, cititul presei, și nu numai, cititul în general, au decăzut din drepturi, sunt împinse cu genunchiul în șale, de tehnicile noi, care este firesc să vină cu propuneri noi. Ceea ce consider că este deosebit de important, ca o marcă înregistrată, ca un semn de personalitate, este vocația culturală a ziarului „Făclia”, păstrată ca o moștenire cu profundă valoare națională.

Acest ziar a devenit dintr-un organ de partid, o publicație literar-culturală, gazdă a artelor și a manifestărilor de artă. Cu multă vreme înainte de Revoluție, a pornit această inițiativă curajoasă, a fost ocrotită și materializată și a atras în timp nume mari, grele, ale culturii românești.

De altfel, acesta este spiritul municipiului, sufletul cetății.

Și ziarul „Făclia”, aflat în profundă maturitate profesională și de vârstă, își aliniază obiectivele, își afișează optimismul, în fiecare zi, pentru mii și mii de cititori.

Pentru mine, este un titlu de mândrie, faptul că am debutat în ziarul „Făclia”. Se întâmpla în luna aprilie a anului 1961. Și de acolo, și de la acea dată, îmi încep eu povestirea biografică, gazetărească și literară.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut