Memoria lui Corneliu Coposu, omagiată la Cluj-Napoca

„Fundația Corneliu Coposu privește cu îngrijorare la degradarea continuă a calității actului politic din România zilelor noastre. De ceea, apreciem că acțiunea și gândirea politică a Seniorului Corneliu Coposu pot reprezenta punctul de pornire către regăsirea sensului politicii, făptuirea binelui pentru cetățean și pentru cetate” – a declarat, joi, într-o conferință de presă prilejuită de deschiderea celei de-a V-a Gale „Corneliu Coposu” (10 – 11 noiembrie, Cluj-Napoca), președintele fundației, Ion Andrei Gherasim.

Acesta a ținut să sublinieze că ediția de anul acesta a Galei este dedicată proiectului „Versantul Partizanilor din Apuseni” și a invitat participanții să sprijine acest proiect, „pentru că istoria noastră și memoria noastră trebuie duse înainte și nu trebuie să ne lăsăm călcați în picioare de cei care exact acest lucru îl vor”.

„Cred că e foarte important că această a V-a gală a Fundației Corneliu Coposu are loc la Cluj, deoarece Clujul a însemnat destul de mult în biografia Seniorului Coposu. Aici, la Cluj, și-a definitivat formarea intelectuală, aici și-a făcut debutul în publicistică, aici cred că a început să-și exerseze instinctul și gândirea politică, sub privirea, sigur, atentă și exigentă, a maestrului său, Iuliu Maniu. De asemenea, mi se pare foarte important că Fundația Corneliu Coposu încearcă anual să aducă în atenția opiniei publice, de această dată în Cluj, biografia și mai ales felul de a gândi și de a acționa politic al Seniorului Coposu. Întotdeauna am fost impresionat de această sinteză care s-a degajat foarte puternic din felul de a vorbi, din ideile Seniorului Coposu, din atașamentul față de principiile democrației și pe de altă parte față de – și nu trebuie să ne ferim de acest lucru! – ideile care constituie și definesc naționalismul luminat. Vorbim aici de o zestre de reflecție și de acțiune politică absolut necesară României, din ´90 până astăzi. (…) Din păcate, nici când Corneliu Coposu era în viață, nici după aceea, nici acum, n-am reușit să integrăm ideile lui, să asimilăm ideile lui, ceea ce ar fi fost, în final, spre binele destinului României. De aceea, văd foarte, foarte importante aceste zile dedicate memoriei Seniorului, care sunt o ocazie extraordinară de a pune sub reflector gândirea lui politică foarte necesară prezentului. Mulțumesc foarte mult Fundației Corneliu Coposu și în primul rând d-lui Ion Andrei Gherasim pentru că doresc să sprijine această idee pe care noi am numit-o, împreună cu familia Șușman, «Versantul Partizanilor din Apuseni». Este un proiect memorial care vrea să pună în evidență, să memorializeze lumea moților de acum 50 – 60 de ani, în care a fost posibilă apariția acestui fenomen de atitudine și de rezistență și de luptă împotriva comunismului și căruia i s-au raliat sute și mii de oameni din satele și orășelele din Apuseni” – a declarat, în aceeași conferință de presă, istoricul Cornel Jurju, reprezentantul Clubului Monarhiștilor Clujeni și coordonatorul proiectului „Versantul Partizanilor din Apuseni”.

Conferința de presă a fost urmată de lansarea volumului de poezii al d-nei Doina Alexandru – „Vocea Europei Libere”- „Cuvinte care trec, Cuvinte care nu trec”, prezentat de Ana Blandiana și Adrian Popescu.

„Înainte de a vorbi despre cartea doamnei Doina Alexandru, aș vrea să vă mărturisesc ceea ce sunt convinsă că și dvs ați simțit, emoția mea din această dimineață, din această sală, care pare din 1990. Adică, e sentimentul că ne întoarcem în timp și ne aflăm separați, clar, unii de alții, și cei care suntem de același fel suntem la un loc și încă ne încredem că toate speranțele și iluziile noastre o să se împlinească” – a spus Ana Blandiana, în sala plină de oameni la fel de emoționați, care au ținut să fie prezenți la acest eveniment.

Premierea câștigătorilor celei de-a VII-a ediții a concursului de eseuri al Fundației Corneliu Coposu va avea loc vineri, 11 noiembrie, de la ora 19:00, în sala Auditorium Maximum din clădirea Colegiului Academic al Universității Babeș-Bolyai, fiind urmată de concertul extraordinar caritabil dedicat memoriei Seniorului Coposu și strângerii de fonduri pentru susținerea proiectului „Versantul Partizanilor din Apuseni”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut