Memorabilă cinstire a țării, la Câlnic

Prestigioase personalități ale vieții academice, culturale și spirituale ale țării au fost alături, sâmbătă, 27 noiembrie, de cei peste 200 de localnici entuziaști din Câlnic care au venit la ceremonia de sfințire a Troiței „Rugă pentru România” oferite în dar satului lor de familia acad. Marius și Zoe Porumb.

Evenimentul de la Câlnic s-a aflat sub o adevărată protecție divină. În timp ce în împrejurimi a plouat ori temperatura a coborât sub zero grade Celsius, așezarea Câlnic a fost învăluită de o mirabilă lumină solară. La primele ore ale dimineții, academicianul Marius Porumb a reușit să împlinească și dorința sa de a înălța, lângă Troița asezată în parcul din centrul localității, un mare catarg alb, pe care a fost arborat Tricolorul.

Acad. Marius Porumb, soția sa, Zoe Porumb, și meșterul maramureșean Ionuc Muntean

Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului, a sosit la Câlnic cu puțin înainte de ora începerii ceremoniei de sfințire a Troiței, fiind întâmpinat de academicianul Marius Porumb, de oficialitățile locale și de localnicii veniți la acest eveniment. Începutul ceremoniei a fost anunțat de cele patru clopote din Turnul Cetății, unul dintre ele, din 1791, fiind făcut de meșteri din Cluj.A fost apoi intonat Imnul Național. În fața Troiței a fost oficiată slujba sfințirii impunătorului monument din lemn de stejar, înalt de aproape 6 metri, operă a sculptorului maramureșean Ionuc Muntean. A urmat discursul emoționant al Mitropolitului Andrei.

Mitropolitul Andrei: „La invitația pe care ne-a făcut-o cu mult drag domnul academician Marius Porumb, familia dânsului ridicând această Troiță frumoasă, am răspuns pozitiv și iată-ne, astăzi, la Câlnic, într-o zi minunată – nici nu ne așteptam să fie o zi atât de frumoasă. Iată-ne, aici, ca să sfințim această Troiță cu un simbolism aparte: eu am înțeles de la domnul academician Marius Porumb că este dedicată CINSTIRII ZILEI NOASTRE NAȚIONALE, 1 DECEMBRIE, cinstirii înaintașilor noștri care ne-au transmis o țară frumoasă. Și atunci, plecând de la această realitate, voi spune, pentru a multa oară, că două virtuți sunt esențiale, pe care nu trebuie să le uităm și să le punem în practică: pe de o parte credința în Dumnezeu, pe de cealaltă parte, un mare drag față de această Țară și față de toate valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Îl pomenesc în acest context pe scriitorul Ion Agârbiceanu, cu nuvela sa intitulată „Două iubiri”. Personajul principal al nuvelei, un dascăl tânăr, a fost pe front, în Primul Război Mondial, s-a reîntors acasă și a participat la Adunarea de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918, fiind copleșit de entuziasmul românilor, văzând că s-a realizat marele lor vis, al Unirii tuturor provinciilor românești. Tânărul, marcat profund de acest evemiment, își ținea orele de dimineață, dar după-masa hoinărea pe câmp. Oamenii s-au întrebat ce face junele pe câmp, s-au dus pe urmele lui să afle și au ascultat, uimiți, de departe, cum el purta un dialog cu Țara, spunându-i: tu știi de câtă vreme am dorit să te văd așa, cu toate lanțurile sfărâmate, să te văd unită, să te văd fericită, să te văd că tresari de bucuria unității. Iată, așa scrie Agârbiceanu despre acest tânăr patriot, dar încheie cu un gând foarte trist: personajul nuvelei sale vede în jurul său doar larmă, ceartă, neînțelegere între politicieni, ceea ce nu ar trebui să vădă” (…) „Din țara aceasta foarte frumoasă au plecat aproape 9 milioane de români, adică încă o dată locuitorii țării noastre. Nu știu când se vor întoarce sau dacă se vor întoarce vreodată, dar ne rugăm lui Dumnezeu să nu mai plece alții. Și nu vor mai pleca dacă noi, cei de acasă, vom face ce trebuie pentru ei, vom face lucruri bune și frumoase. Să le placă aici și să nu mai plece. Câte lucruri frumoase s-ar putea spune în fața acestei Troițe! Felicităm familia domnului academiciam Marius Porumb că a ridicat-o și vă felicităm și pe dumneavoastră, pe toți cei care sunteți prezenți la acestă festivitate premergătoare zilei de 1 Decembrie. Să vă dea Dumenzeu sănătate la toți și nici unul dintre noi să nu uităm de două virtuți pe care să nu le pierdem niciodată: dragostea față de Dumnezeu și dragostea față de Țară, pe care trebuie să o păstrăm, apărăm și lăsa moștenire celor de după noi. La mulți ani! O sărbătoare națională fericită!”.
În discursul său, academicianul Marius Porumb a evidențiat că „Troița care se sfințește azi e o Rugăciune pentru România și pentru neamul românesc drept credincios” și a mulțumit câlnicenilor pentru buna colaborare și sprijinul acordat în organizarea acestui eveniment. Totodată, el a mulțumit președintelui Direcției Județene Alba pentru Cultură, Matei Drâmbăreanu, Primăriei Comunei Câlnic, primar Lucian -Tiberiu Bodea, precum și membrilor Consiliului Local, Parohiei Ortodoxe Române din județul Alba, părintelui Tănase, dar și domnului Ionuț Valentin Bota de la Societatea Euras din Satu-Mare, care a participat la lansarea Troiței (…). „Azi, gândul nostru de recunoștință se îndreaptă spre înaintașii noștri care au săvârșit importantul act al Marii Uniri, precum și al celor care au apărat țara jertfindu-se, devenind sfinți eroi ai neamului”.

Acad. prof. univ. dr. Marius Porumb (pentru cotidianul Făclia): „Monumentele sunt în mod obișnuit dedicate eroilor. Cel înălțat de noi la Câlnic și sfințit azi, într-o impresionantă ceremonie oficiată de mitropolitul Andrei, alături de un sobor de preoți, este o Troiță – „Rugă pentru România”. Pe Troiță e scris „Binecuvântează Doamne, România. Doamne, ocrotește-i pe români. (…) E un gând de iubire pentru patrie”.

Președintele Filialei Cluj a Academiei Române, acad. prof. univ. dr. Doru Pamfil (pentru cotidianul Făclia): „M-aș bucura ca în viitor, odată cu sfințirea Troiței din centrul localității Câlnic, ea să fie amintită drept un nou obiectiv al așezării, fiindcă în mod cert contribuie la istoria modernă a vestigiilor acestei comunități și onorează munca de restaurare și punere în valoare a patrimoniului. Este pilduitor patriotismul localnicilor din Câlnic, susținut temeinic de familia Marius și Zoe Porumb, care sunt legați atât de mult sufletește de această comunitate. Le doresc multe realizări deosebite în viitor. Mă aflu pentru prima dată la Câlnic, aveam puține informații despre această comunitate mică, însă atât de bogată în vestigii istorice. Desigur, m-am documentat bine despre cetatea țărănească, Biserica Evanghelică ori Casa Parohială, înainte de a poposi, azi, aici. Mă bucur că am avut ocazia să fiu invitat la această celebrare, este cu totul lăudabilă atmosfera creată de academicianul Marius Porumb, la Câlnic. Vorbim de o inițiativă deosebită, menită să confere noi valențe unui valoros filon cultural. Suntem onorați cu un eveniment special, care oferă comunității din Câlnic ocazia să-și rememoreze trecutul și tradiția, dar mai ales să se gândească la viitor, la promovarea unor valori culturale. Totodată, mă bucur că există energie pentru a utiliza fonduri europene pentru refacearea unor edificii ale trecutului și a le reda circuitului vizitabil, precum e actualul șantier de restaurare a Bisericii Evanghelice. Apreciem faptul că asemenea vestigii ale țării sunt recunoscute UNESCO, dar ne-am bucura și mai mult dacă ele ar fi întreținute și valorificate cultural”.

Artistul maramureșean Ionuc Muntean, care a sculptat Troița de la Câlnic, a venit la Câlnic cu soția și fiul, toți trei îmbrăcați în tradiționale costume moroșenești: „Povestești despre lucruri înainte de a le face. Pe măsură ce povestești, se conturează creația pe care o vei aduce la lumină. Nu e precum într-o fabrică, să lucrezi zi lumină, iei dalta în mână atunci când simți că ea te ascultă cel mai bine. Deseori mai mult privești decât lucrezi, așa înțelegi multe taine, multe rosturi. Am realizat Toița cu sprijinul unui alt artist, Ion Marchiș, originar din Bârsana, școlit la Academia de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. Împreună cu domnul academician Marius Porumb am analizat desenele, proporțiile, am discutat ore în șir despre acest proiect. Apoi am elaborat o machetă la scara 1/10 și am trecut la realizarea troiței, decorate cu motive autentice românești, care se combină într-un ansamblu geometric caracteristic pentru zona Maramureș a Transilvaniei. E o sinteză în cele din urmă, nimic detaliat, nimic anatomic. Și glumind puțin: azi, la Câlnic, e o „descălecare” artistică din Maramureș.
Prof. univ. dr Maria Țiplic, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (pentru cotidianul Făclia): „Pentru comunitatea din Câlnic, Centrul Cultural Internațional, administrat de Asociația „Ars Transsilvaniae” România și patronat științific de Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române din Cluj-Napoca, contribuie la revigorarea turismului și la o creștere economică, pe plan local. Viziunea academicianului Porumb privind muzeul și expozițiile din cetatea Câlnic este meritorie. Materialul arheologic care s-ar fi potrivit mai bine pentru cetatea nobiliară din Câlnic nu a existat, iar această variantă, de a expune lucrări care ilustrează civilizația, cultura etnografică, este cu totul binevenită”.
Printre personalitățile care au luat parte la evenimentul de la Câlnic s-au numărat academicianul prof. univ emerit Liviu Pop de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, specialist în Drept civil, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, primarul comunei Câlnic, Lucian-Tiberiu Bodea, părintele protopop Ionel Arsu de la Protopopiatul Sebeş al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, Dr. Wolfgang Wünsch, decanul districtual al Parohiei Evanghelice din Câlnic, pictorița și restauratoarea de renume Olimpia Coman Sipeanu.

Carmen Fărcașiu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut