Medvedev demarează operaţiunea “Candidatul”

Preşedintele Dmitri Medvedev intenţionează să participe la congresul partidului “Rusia Unită”, programat pentru 23-24 septembrie, unde va dezvălui dacă va candida sau nu la alegerile prezidenţiale din 2012.

Cei care afirmă că Medvedev va face asemenea declaraţii în cadrul congresului “Rusiei Unite” din septembrie îşi leagă aceste speranţe de afirmaţia secretarului de presă al premierului Vladimir Putin, Dmitri Peskov, care a promis în mai că un candidat la preşedinţie va fi ales la congres, chiar dacă nu a precizat data unui asemenea eveniment crucial.

În realitate, comentează Utro, în afara acestei declaraţii echivoce a lui Peskov – acesta a declarat mai degrabă că decizia privind înaintarea unui candidat din partea tandemului Medvedev-Putin va fi una “consolidată” – nu există nicio dovadă că certitudinea va surveni la sfîrşitul lui septembrie. În afară de aceasta, însuşi Medvedev afirma că pentru un asemenea anunţ nu sînt potrivite “acţiuni în treacăt”, astfel de decizii necesitînd “un format absolut special”.

Urmînd această analogie, mai logică ar fi data de decembrie, consideră Utro. Data trecută, Medvedev a fost înaintat candidat la preşedinţie în 10 decembrie 2007, la cîteva zile după ce fuseseră anunţate rezultatele alegerilor parlamentare. Candidatura lui Medvedev a primit atunci sprijinul partidelor “Rusia Unită”, “Rusia Justă”, Partidul Agrar şi “Forţa civilă”, iar în data de 17 decembrie a avut loc înaintarea oficială a candidaturii lui Medvedev, în cadrul unui congres al “Rusiei Unite”, aminteşte publicaţia.

Deja la această oră este evidentă confruntarea dintre tabăra lui Putin şi cea a lui Medvedev. Escaladarea unor asemenea tendinţe în timpul campaniei parlamentare ameninţă însăşi existenţa verticalei puterii. De aceea, operaţiunea “candidatul” va fi pregătită în secret şi va fi desfăşurată în cadrul unei operaţiuni-fulger abia după alegerile parlamentare. În acest caz, elitele politice nu vor mai avea timp pentru tot felul de manevre, explică Utro.

Totuşi, continuă ziarul rus, se poate prognoza că în timpul congresului din septembrie Medvedev se va poziţiona mai clar faţă de “Rusia Unită”: de exemplu, va fi inclus în calitate de candidat pe listele electorale ale partidului. Potrivit surselor de informaţie ale Kommersant, acest lucru i-ar putea asigura “Rusiei Unite” 10% de voturi suplimentare în alegerile parlamentare.

Aceste voturi nu vor fi în mod evident inutile: potrivit sondajelor de opinie, partidul puterii va trebui să lupte din greu pentru o majoritate constituţională în parlament. Astfel, potrivit Fondului “Opinia Publică”, pentru “Rusia Unită” sînt dispuşi să voteze astăzi 42% dintre alegători (în ianuarie, erau 50%).

Pe de altă parte, un asemenea gest s-ar putea răsfrînge asupra imaginii lui Medvedev însuşi, în calitate de politician relativ liberal. Diferenţele dintre Medvedev şi Putin au mai degrabă un caracter stilistic, decît real, însă se poate presupune că Medvedev şi-a cîştigat “resursa electorală personală” (acele 10%) tocmai din diferenţa faţă de stilul de conducere al lui Putin. Prin urmare, fuzionînd cu “Rusia Unită”, Medvedev îşi riscă această “resursă personală”.
Totuşi, o participare comună a tandemului Medvedev-Putin în alegerile parlamentare ar putea aduce şi avantaje sesizabile. Astfel, aceste alegeri îşi vor pierde statutul de “referendum în sprijinul lui Putin” şi se vor transforma treptat într-un “referendum în sprijinul tandemului”. În cazul unei victorii convingătoare (a partidului Rusia Unită), acest lucru va majora în primul rînd ratingul electoral al lui Medvedev, consideră ziarul menţionat.

În afară de aceasta, ambii participanţi ai tandemului vor putea demonstra încă o dată lipsa de divergenţe, iar în condiţiile actuale acest lucru constituie practic principalul indicator al unei “verticale a puterii” viabile.

Articole din aceeasi categorie