„Mecanism” pentru sporirea comunicării cu profesorii, propus de elevi

Consiliul Național al Elevilor a propus Ministerului Educației elaborarea unei proceduri de acordare a „feedbackului semestrial”, menită să sporească și să eficientizeze comunicarea dintre elevi și cadrele didactice. Această metodologie – susține CNE – nu are drept scop aplicarea de măsuri coercitive pentru cadrele didactice, ci sprijinirea acestora în conturarea unui act educațional de calitate, centrat pe elev.

Propunerea CNE a fost determinată de faptul că, potrivit articolului 7, alin. aa) din Statutul Elevului, aprobat prin OMENCȘ nr. 4742/2016, „elevii au dreptul de a acorda feedback semestrial cadrelor didactice care predau la clasă”, prin fișe anonime, pentru a identifica cele mai eficiente metode didactice, dar acest proces de „acordare a feedback-ului” „se întâmplă, însă, de foarte puține ori”. „În  majoritatea unităților de învățământ din România, cultura comunicării deschise dintre elevi și profesori este aproape inexistentă” – susține CNE.

Aceeași sursă precizează că, printre posibilele întrebări ce vor face parte din instrumentul de feedback, se numără itemi privind încurajarea, de către profesor, a participării elevilor la oră, utilizarea metodelor inovative de predare, ritmul de parcurgere a materiei și atmosfera generală din cadrul orelor de curs. Răspunsurile elevilor vor fi „ponderate în funcție de participarea lor la ore”.

„Ce ne dorim noi este ca în sălile de clasă din întreaga țară să pornească dialoguri cu privire la calitatea actului de predare și învățare, așa cum este el perceput de către elevi. Doar în acest fel vom putea vorbi despre o educație de calitate, centrată cu adevărat pe nevoile elevilor” – spune președintele CNE, Rareș Voicu, adăugând că menirea acestui instrument este „să creeze un canal de comunicare între elevi și profesori, nu de a căuta vinovați sau de a arăta cu degetul”.

Potrivit CNE, această inițiativă va avea drept efect pe termen lung îmbunătățirea actului de predare-învățare.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut