Măsuri eficiente pentru remedierea radonului, aplicate la o școală din Cluj

Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu” este prima școală care a beneficiat de aplicarea unor măsuri eficiente pentru remedierea radonului în cadrul pachetului de soluții pentru reabilitare, propuse de specialiștii în radon ai Universității Babeș-Bolyai.

Măsurile corective propuse de aceștia au fost integrate în planul de reabilitare pentru creșterea eficienței energetice, în vederea prevenirii pătrunderii radonului în interior și asigurarea calității aerului. Lucrările pentru remedierea radonului au fost realizate de SC RadonControl SA (spin-offul inovativ al UBB) prin instalarea unui sistem de depresurizare pentru ventilarea solului de sub clădire și montarea unei membrane hidroizolație antiradon pentru izolarea planșeului peste sol și asigurarea finală a etanșeității. Testarea soluțiilor de remediere și analiza eficienței acestora au fost efectuate de UBB, prin Laboratorul autorizat de încercări radon „Constantin Cosma” (LiRaCC), de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului (FȘIM), prin realizarea măsurătorilor de control cu infrastructura certificată din dotare imediat după finalizarea lucrărilor de remediere, conform cerințelor legislative în vigoare.

„Rezultatele obținute în urma măsurătorilor arată că nivelul radonului în încăperile cele mai afectate a fost redus cu 94% respectiv cu 98%, prin comparație cu valorile măsurate în etapa pre-remediere inițială. Prin aplicarea soluțiilor de remediere s-a redus concentrația de radon în aerul interior de la valoarea de 1667 Bq/m3, la o valoare medie de 37 Bq/m3 în încăperea care a prezentat cel mai mare nivel de risc asupra sănătății publice” – informează UBB.

Aceeași sursă menționează că Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” este prima unitate de învățământ din Cluj-Napoca precertificată Green Schools de către România Green Building Council, Green Schools fiind unicul sistem de certificare din Europa care impune testarea pentru identificarea nivelului de contaminare cu radon și implementarea de soluții de remediere.

„Modelul de bună practică realizat la Liceul Ghibu vine în întâmpinarea nevoii de politici publice adecvate în România, care vor conduce la aplicarea de măsuri integrate pentru școli sustenabile pentru creșterea eficienței energetice, simultan cu asigurarea unor cerințe ridicate de sănătate și de calitate a mediului interior. Acest tip de politici sanitare corecte vor contribui pe deplin la conștientizarea și promovarea necesității stringente de a se lua măsuri în toate școlile din România pentru controlul radonului, care vor conduce la îmbunătățirea  sănătății populației pe termen lung și mediu în România. Exemplul nostru va ajuta Raportul «Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile» recent lansat de la nivelul Administrației Prezidențiale ca o continuare a Proiectului «România Educată», dar și toate programele care pledează pentru un aer curat în școlile din România. Calitatea scăzută a aerului din interior poate afecta grav sănătatea copiilor și personalului didactic și dorim, cu întreg profesionalismul și expertiza noastră, să acordăm sprijin real autorităților pentru a lua acțiune prin programele de finanțare dedicate reabilitării școlilor. Ținând cont de faptul că în acest moment există soluții viabile în reducerea concentrației de radon și care pot fi implementate pe scară largă în toate școlile și clădirile din România, nu ar trebui să ne îngrijorăm” – declară coordonatorul Laboratorului LiRaCC, CSI dr. ing. Alexandra Cucoș (Dinu), într-un comunicat al UBB, remis, joi, ziarului Făclia.

„Legislația europeană, prin Directiva 2013/59/EURATOM transpusă și în legislația românească prin Legea nr. 63/2018, prevede necesitatea protecției împotriva expunerii la radonul din interiorul clădirilor (locuințe, locuri de muncă, spații publice), prin identificarea situațiilor în care radonul din aer depășește pragul de 300 Bq/m3, stabilit ca nivel de referință. Conform ordinului CNCAN nr. 185/2019 (art. 22), concentrația de radon la locurile de muncă se determină în zonele de prioritate mare pentru reducerea riscului de expunere la radon. Prin proiectul de remediere a Liceului Teoretic «Onisifor Ghibu» din Cluj-Napoca, spin-off-ul RadonControl aduce nu numai beneficiile de reducere a poluării cu radon prin aplicarea soluțiilor tehnice, ci și un exemplu de bune practici la nivel european. Întrucât acțiunea de «pionierat» a reprezentat un succes atât din punct de vedere științific, cât și profesional, compania RadonControl urmărește să ofere soluțiile de remediere, de înaltă calitate, atât pentru mediul public, cât și pentru cel privat, și să contribuie la dezvoltarea unui mediu de viață ce vizează creșterea siguranței și sănătății populației prin îmbunătățirea calității mediului interior”, declară și CEO RadonControl, dr. Dacian Jurj, citat în același comunicat.

Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 4,3 milioane de oameni mor anual din cauza expunerii la poluanți ai aerului din interiorul clădirilor. OMS a recomandat ca, în interiorul clădirilor, limita maximă a concentrației de radon să fie 100 de Bq/m³, iar Comisia Europeană a reglementat ca pragul limită maxim să fie 300 de Bq/m³, România alegând această limită. Potrivit cercetărilor, cantitatea de radiație încasată de corpul uman la o concentrație anuală maximă de 300 Bq/m³ este echivalentul a 150 de radiografii pulmonare, la care se adaugă efectul fumatului a 16 țigări/zi.

***

Primăria municipiului Cluj-Napoca, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai, a fost prima administrație locală din țară care a derulat, în perioada 2019 – 2020 un proiect de monitorizare a concentrației de radon în școlile, grădinițele și creșele din Cluj-Napoca. După etapa de screening a radonului, în școlile în care s-a identificat depășirea pragului de risc pentru sănătate sunt în derulare măsurători suplimentare de control pentru proiectarea corespunzătoare și aplicarea soluțiilor de remediere, în funcție de situația specifică de la fiecare clădire.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut