Măsura de compensare a preţului la carburanţi nu va mai funcţiona de la 1 ianuarie

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, că Guvernul nu va mai prelungi măsura de compensare cu 50 de bani a preţului la carburant, dar este pregătit să o aplice din nou în cazul în care „preţurile vor avea o evoluţie care să depăşească puterea de cumpărare” a cetăţenilor.

„Trebuie să mă refer la compensarea preţului la carburanţi. Dacă iniţial măsura nu părea să fie una care să producă efecte, iată la sfârşitul anului putem să constatăm că a fost o măsură bună, preţul la carburant ajungând la un nivel de dinainte ca măsura să fi fost decisă la nivelul Guvernului. Şi trebuie să anunţăm că începând cu 1 ianuarie ea nu va mai funcţiona”, a afirmat Ciucă, înainte de şedinţa de Guvern.

El a adăugat că, în cazul în care este necesar, Executivul este pregătit să reintroducă această măsură.

„În schimb, este doar o măsură o decizie de suspendare, Guvernul fiind pregătit ca, în măsura în care preţurile vor avea o evoluţie care să depăşească puterea de cumpărare şi de susţinere la nivelul cetăţenilor, să o aplicăm din nou”, a precizat premierul.

Tot miercuri, premierul a declarat că România va continua „mai abitir” să menţină dialogul şi să ia măsurile necesare pentru a dovedi că îndeplineşte toate standardele şi merită să fie ţară membră a spaţiului Schengen. Sigur, am avut o aşteptare ca în 8 decembrie în Consiliul JAI să primim acordul pentru aderarea la spaţiul Schengen. Nu s-a întâmplat, deşi România îndeplinea de drept toate cerinţele aquis-ului Schengen. Asta vă spun, că nu ne-a dezarmat. Pot să afirm că mai abitir vom continua să menţinem dialogul şi să luăm măsurile care se impun, astfel încât să dovedim în continuare că îndeplinim toate aceste standarde, că îndeplinim criteriile tehnice şi că România merită să fie ţară membră a spaţiului Schengen”, a afirmat Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.

El s-a referit şi la faptul că în 2022 României i-a fost ridicat MCV.

„Ne-am bucurat de momentul în care României i-a fost ridicat Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Este o dovadă a recunoaşterii, a confirmării faptului că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept. A fost un deziderat pe care l-am îndeplinit şi a fost o aşteptare la nivelul întregii societăţii”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Premierul a menţionat şi că în acest an ţara noastră a depus memorandumul de aderare la OCDE.

„Nu cu mult timp în urmă am depus şi memorandumul iniţial pentru aderarea la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică. Practic, am intrat în linie dreaptă în ceea ce înseamnă procesul de aderare. El presupune de la sine un set amplu de reforme şi standarde pe care ţara noastră trebuie să le îndeplinească în procesul de modernizare”, a adăugat Ciucă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut