Martoră a lui Iehova, din Rusia, condamnată la doi ani de închisoare în Siberia

Un tribunal din Akaban, capitala Republicii Hakasia din Federația Rusă, a condamnat-o miercuri pe o femeie în vârstă de 69 de ani la doi ani de închisoare în Siberia pentru apartenență la secta Martorii lui Iehova, transmite AFP.

Valentina Baranovskaia este prima femeie condamnată de la începutul campaniei împotriva cultului respectiv în Rusia. Fiul ei, Roman Baranovski, a primit o pedeapsă de șase ani închisoare pentru organizarea activităților sectei.

Martorii lui Iehova, care au făcut cunoscută sentința, afirmă că detenția unei femei bătrâne, pentru credința ei, este o „pedeapsă de o cruzime fără precedent”. „Decizia de azi (…) duce represiunea împotriva martorilor lui Iehova la un nou nivel. O astfel de cruzime nu are nicio justificare”, a declarat un purtător de cuvânt al sectei neoprotestante. „Rusia modernă, ca nivel de persecuție religioasă nemotivată, se apropie de Uniunea Sovietică”, a adăugat un purtător de cuvânt al acestei secte, Iaroslav Sivulski, citat într-un comunicat.

Martorii lui Iehova susțin că până acum au fost condamnați în Rusia 71 de coreligionari ai lor, dintre care nouă se află în prezent în închisori. Secta a fost interzisă în 2017, fiind considerată „extremistă” de ministerul rus al justiției.

AFP apreciază că eticheta oficială de extremism este vagă și se poate aplica atât unor organizații teroriste, cât și unor culte religioase sau grupări de opoziție. Biserica Ortodoxă Rusă, apropiată de Kremlin, se opune Martorilor lui Iehova, iar autoritățile ruse promovează o politică de identitate națională, conservatoare într-o anumită măsură, cu rădăcini în ortodoxie, afirmă agenția. Biserica urmărește foarte atent prozelitismul altor culte creștine.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut