Mărțișor – cap de primăvară

Numele oficial al lunii martie a influențat generalizarea denumirii sărbătorii care este la 1 martie. Numele de Mărțișor se face în defavoarea altor denumiri mai vechi cum ar fi Dragobete, Dochia.

Mărțișorul se numește cadoul de 1 martie făcut fie fetelor, mamelor sau flăcărilor.

Perioada de început a lunii martie ține două săptămâni și încadrează Lăsatul Secului de la echinocțiul de primăvară la cu o serie de sărbători mobile date de calculul Pascal.

Paralel cu acest ciclu de sărbători mobile a funcționat și un ciclu de sărbători cu dată fixă care începeau la 1 martie când biserica creștină sărbătorește pe mucenița Evdochia, numele acesta în limba greaca înseamnă binevoitoare. Această muceniță originară din Heliopolis are o biografie foarte interesantă și plină de contradicții. În tinerețe și-a petrecut viața în desfrâu. Și-a schimbat însă credința și s-a botezat creștină, s-a pocăit și a devenit rugătoare la Dumnezeu, a început să facă minuni și și-a împărțit toată averea la săraci, de aceea a fost trecută în rândul sfinților și sărbătorită la 1 martie în calendarul ortodox. În credința populară la români mai există o figură mitologică cu numele de Dochia care a preluat de la Evdochia numai numele și data de sărbătoare de 1 martie. Dochia carpatică nu este însă un personaj creștin, ci unul păgân, de aceea nu i se spune Sfânta sau muceniță, ci pur și simplu Baba Dochia, o bătrână urâtă, rea, un fel de baba cloanță din basme.

Continuarea articolului este disponibilă doar pentru abonați...
Vă rugăm să accesați pagina . Nu sunteți încă abonat ? Abonați-vă

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut