Marțea tensiunilor pe scena politică

Două evenimente au ținut încinsă scena politică din România, ieri. Scandalul revocării Avocatului Poporului, încheiat cu o decizie grea a CCR, și moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Cu siguranță, niciunul din acestea nu va trece neobservat în plan extern. Astfel, după ce Comisia de la Veneția ne-a „tras de urechi”, trimițând președinților celor două camere ale Parlamentului o scrisoare prin care cerea bazele și elementele juridice care au dus la demiterea Avocatului Poporului, Renate Weber, a venit și concluzia Curții Constituționale. Una tranșantă, în unanimitate, care stabilește că este neconstituţională hotărârea Legislativului pentru revocarea cu pricina. Judecătorii au admis, astfel, sesizarea PSD pe acest subiect. La loc comanda. Renate Weber își reia funcția, nu fără o „palmă” dată aleșilor, deoarece scandalul revocării nu se oprește aici. Pentru acest gest, Renate Weber a dat în judecată Parlamentul României, la Curtea de Apel București, considerând tot demersul un abuz.

Reacțiile la decizia CCR nu au întârziat să apară, liderul social democraților, Marcel Ciolacu, fiind cel mai vehement și numindu-i pe cei din PNL și USR-PLUS niște „looseri”.

Rămâne de văzut acum ce vor face liberalii, dar dacă Ludovic Orban se va ține de cuvânt, nu se va împotrivi hotărârii Curții. Și mai ales, rămâne de văzut cum va fi surprinsă decizia CCR în viitorul raport MCV, ca de altfel și votul în Legislativ dat pentru această revocare „cu cântec”. Vor fi criticați judecătorii instanței de contencios constituțional pentru că au repus-o pe Renate Weber în drepturi sau parlamentarii care au revocat-o din funcție? Vom vedea. Cert este că decizia Curții spune multe despre actuala coaliție de guvernare și statul de drept pe care aceasta îl tot invocă.

Cât despre moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Cîțu, „România eşuată. Recordul ‚fantastic’ al Guvernului Cîţu”. nicio surpriză. Dincolo de declarații colorate, circ, acuzații și înțepături, inițiativa nu a trecut. Pentru ca moţiunea să fie adoptată, era nevoie de 234 de voturi „pentru”, adică jumătate plus unu din numărul de mandate. Deși social democrații au apreciat că sunt şanse ca inițiativa să aibă succes, pentru că Guvernul Cîţu este unul „ineficient”, iar direcţia în care merge acesta este una „greşită”, au greșit ei la calcule. Cei pe care mizau să o susțină, nu s-au „înghesuit” la vot, iar liberalii din tabăra nemulțumiților, care ar fi putut face diferența, se pare că au spus și ei, pas.

Moțiunea de cenzură este dreptul opoziției și un instrument democratic, de care aceasta poate uza doar o dată într-o sesiune parlamentară, pe care social-democrații, ce-i drept, l-au bifat. Fără succes, însă.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut