Marea realizare a României într-o campanie eșuată

Reprezentativele de seniori ale României şi Irlandei de Nord au terminat la egalitate, scor 1-1 (0-0), miercuri seară, pe Windsor Park din Belfast, în ultimul meci din Grupa 1 a Ligii B din cadrul Ligii Naţiunilor, competiție inventată de UEFA cu scopul de a înlocui partidele amicale, considerate inutile. România a încheiat grupa pe poziția a treia, după Austria și Norvegia, dar înaintea Irlandei de Nord, ceea ce înseamnă că va evolua și la anul tot în Liga B, în vreme ce austriecii au promovat în Liga A, iar britanicii au retrogradat în Liga C. În egală măsură, prin rezultatul obținut la Belfast, coroborat cu eșecul lamentabil al Rusiei în Serbia (0-5), România se va avea în urna a doua la tragerea la sorți a preliminariilor pentru Campionatul Mondial din 2022, care va avea loc pe 7 decembrie, la Zurich (Elveția).

România a obținut în actuala ediție a Ligii Națiunilor o singură victorie pe teren, cea cu Austria, de la Klagenfurt, respectiv una la „masa verde”, 3-0 cu Norvegia, echipă care nu s-a deplasat la București din cauza unui caz de coronavirus în lot. Cu toate astea, „tricolorii” și-au îndeplinit obiectivul, acela de a fi în urna a doua valorică la tragerea la sorţi a grupelor preliminare pentru Cupa Mondială din 2022.

Evoluţia din meciul cu Irlanda de Nord, ultimul din actuala ediție a Ligii Națiunilor, disputat miercuri seară, în deplasare, la Belfast, cu aproximativ 1000 de spectatori în tribune, a fost una modestă, de pe urma căreia România nu putea obține mai mult decât o remiză trasă de păr. Nu dorim să limităm meritele jucătorilor români, dar prezenţa în urna a doua la tragerea la sorți se datorează în mare măsură şi victoriei pe care Serbia a obținut-o la scor de maidan în fața Rusiei, 5-0.

Irlanda de Nord, care indiferent de rezultat tot ar fi retrogradat în Liga C, a deschis scorul după pauză, prin Liam Boyce (56), în urma unei faze fixe, România reuşind egalarea pe final, prin Erik Bicfalvi (81), introdus pe teren de selecţionerul Mirel Rădoi. Meciul a fost plictisitor în prima repriză, în care jocul s-a desfăşurat între cele două careuri, cu puţine faze de poartă. Cele două echipe nu și-au asumat riscuri, astfel că ocaziile au putut fi numărate pe degetele de la o singură mână.

Gazdele au avut o oportunitate în chiar minutul 2, când Ballard, aflat la colţul lung, a reluat cu capul pe lângă poartă la o fază fixă. Man (8) a tras singurul şut pe poartă din prima repriză, însă fără emoţii pentru portarul Peacock-Farrell. Alibec a luftat de la 11 metri (28), în urma unui corner executat de Marin, iar Boyce (34) a trimis din voleu pe lângă poartă, tot după un corner.

În repriza secundă, Irlanda de Nord a început mai avântat, a presat mai mult şi a deschis scorul în minutul 56, profitând de apatia din defensive României, surprinsă de schema gazdelor: McNair a trimis înapoi dintr-un corner, Smith a centrat în faţa porţii, iar Boyce a împins mingea în plasă cu toată opoziţia lui Creţu.

România a fost nevoită să iasă la atac şi Cristea a fost periculos la o fază fixă: Nistor a executat o lovitură liberă, iar fundaşul central a reluat pe lângă ţintă cu capul (62). Gazdele au mai avut o ocazie, prin McCann (64), care a tras fără preluare de la 12 metri, dar imprecis. Cea mai mare ocazie a României s-a consumat în minutul 76, când Marin a şutat de la 22 de metri, dar portarul Peacock-Farrell s-a remarcat şi a scos de sub transversală. Egalarea a venit în minutul 81, când Bicfalvi, intrat pe teren în minutul 74, în locul lui Toșca, a fost la locul potrivit şi a reluat simplu centrarea lui Tănase. Irlanda de Nord a avut o şansă bună în minutul 83, pe un contraatac supranumeric, dar tânărul Galbraith s-a grăbit şi a greşit pasa decisivă.

 

Casetă Raster

Mario Camora, integralist

Căpitanul CFR-ului a evoluat pe toată durata partidei de la Belfast, fiind preferat de selecționerul Mirel Rădoi în linia mediană, alături de Nistor, Marin și Crețu. Ceilalți doi jucători convocați de la campioana României, portarul Cristi Bălgrădean și fundașul Cristi Manea, au fost rezerve neutilizate.

 

Austria a promovat în elită

Același rezultat, 1-1, s-a consemnat și în celălalt mei al grupei, Austria – Norvegia. Grupa a fost câștigată surprinzător de Austria, care a acumulat 13 puncte, performanță ce i-a adus o binemeritată promovare în elită, adică în Liga A, urmând ca la anul să se bată la cel mai înalt nivel, cu granzii Spania, Franța, Germania, Belgia, Anglia, Portugalia, Croația și Germania. Norvegia, care a plătit scump pentru absența de la jocul cu România, a terminat pe poziția secundă, cu 10 puncte. România a acumulat 8 puncte, iar Irlanda de Nord 2 puncte, ambele după jocurile cu echipa noastră. Britanicii au retrogradat în Liga C.

Patru pentru trofeu

La turneul final al Ligii Națiunilor s-au calificat Italia, Belgia, Franța și Spania, care au câștigat grupele din Liga A. Italia și Franța au făcut-o fără să cunoască înfrângerea, iar Belgia, medialiata cu bronz de la Cupa Mondială, a avut cel mai bun atac, cu 16 goluri marcate. Italia s-a calificat la turneul final al Ligii Naţiunilor la fotbal, după ce a învins Bosnia în deplasare, cu 2-0. Fără această victorie, „squadra azurra” ar fi fost depășită de Olanda, care la rândul ei a dispus de Polonia cu 2-1. Turneul final se va desfăşura în perioada 6-10 decembrie 2021.
Belgia a dispus cu 4-2 de Danemarca, golurile ”diavolilor roşii” fiind reuşite de Tielemans, Romelu Lukaku (două) şi Kevin De Bruyne. Pentru danezi au punctat Jonas Wind şi Nacer Chadli (autogol). Anglia a învins Islanda la scor, cu 4-0, prin golurile noii generaţii – Declan Rice, Mason Mount, Phil Foden (dublă). Austria, Cehia, Ungaria şi Ţara Galilor au promovat în Liga A, în timp ce Bosnia-Herțegovina, Islanda şi Suedia au retrogradat în Liga B. Comisia de Disciplină a UEFA va luat o decizie în privinţa meciului Elveţia – Ucraina, anulat din cauza infecţiilor cu COVID-19 din lotul Ucrainei (probabil 3-0 pentru Elveţia), iar învinsa va retrograda şi ea în Liga B. Serbia a evitat retrogradarea graţie victoriei cu 5-0 în faţa Rusiei. Jovic a reuşit o dublă din pasele lui Mladenovic, care a închis tabela. Radonjic şi Vlahovic au înscris celelalte goluri ale plavilor. Rusia nu a mai pierdut la o diferenţă mai mare de patru goluri din 2004, când Portugalia o surclasa cu 7-1 în preliminariile Cupei Mondiale. Muntenegru, Armenia, Slovenia şi Albania au promovat în Liga B, de unde Irlanda de Nord, Slovacia, Turcia şi Bulgaria au retrogradat în Liga C . Insulele Feroe şi Gibraltarul au promovat în Liga C, în timp ce pentru evitarea retrogradării în Liga D se vor disputa două baraje (24/25 şi 28/29 martie 2022): Kazahstan – Moldova şi Cipru – Estonia. Kosovo a întrecut Republica Moldova cu 1-0, prin golul lui Lirim Kastrati (31). La moldoveni au jucat tot meciul Igor Armaş (FC Voluntari) şi Eugeniu Cebotaru (Academica Clinceni). Vadim Raţă (Chindia Târgovişte) a intrat pe gazon în min. 38, în timp ce Alexandru Boiciuc (Academica) a rămas pe banca de rezerve.

 

Urnele pentru tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial

Tragerea la sorți va avea loc pe 7 decembrie, la Zurich (Elveția), iar preliminariile vor debut în luna martie a anului viitor. România va fi în urna a doua valorică, ceea ce constituie un mare avantaj pentru „tricolori”, care vor avea șanse mai mari de calificare la turneul final, pe care îl va găzdui, în premieră, Qatar. România se va afla în aceeași urnă cu Elveția, Polonia, Suedia, Țara Galilor, Austria, Ucraina, Turcia, Serbia și Slovacia, pe care nu le poate întâlni în preliminarii. În prima urnă se vor găsi super-puterile Belgia, Franța, Anglia, Portugalia, Spania, Italia, Danemarca, Croația, Germania și Olanda. În urna a 3-a vor fi repartizate Rusia, Irlanda, Ungaria, Norvegia, Cehia, Scoția, Islanda, Irlanda de Nord, Finlanda și Grecia. Urna a 4-a le are în componență pe Bosnia, Slovenia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Albania, Bulgaria, Belarus, Israel, Georgia și Luxemburg. Urna a 5-a este rezervată următoarelor echipe: Cipru, Armenia, Insulele Faroe, Azerbadjan, Estonia, Kosovo, Kazahstan, Lituania, Letonia și Andorra, iar din urna a 6-a vor face parte Moldova, Malta, Liechtenstein, Gibraltar și San Marino, considerate cele mai slabe. Desigur, scenarii se pot face, iar din prima urnă cel mai accesibil adversar este Danemarca.

 

Grupa ideală pentru România

Danemarca

ROMÂNIA

Finlanda

Luxemburg

Andorra

San Marino

 

Grupa de foc pentru România

Franța / campioana mondială en titre

ROMÂNIA

Rusia

Bosnia-Herțegovina

Cipru

Moldova

 

 

 Cristian FOCȘANU

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut