Manuscrise semnate Mircea Eliade, achiziționate de Academia Română

Academia Română a achiziționat 17 manuscrise semnate Mircea Eliade, aparținând perioadei de adolescență și tinerețe a savantului român.

De asemeni, în cadrul unei licitații organizate în 7 aprilie, au fost cumpărate câteva scrisori primite de Mircea Eliade de la profesorul său Constantin Rădulescu-Motru, de la Constantin Noica și de la Surendranath Dasgupta, corespondența cu jurnalistul Horia Stanca din anii în care Eliade a lucrat ca angajat cultural pe lângă Legația Regală a României la Lisabona, precum și câteva schițe și desene originale semnate Mircea Eliade. În cadrul aceleiași licitații au mai fost achiziționate o copie legalizată a diplomei de bacalaureat a lui Emil Cioran și un set de 62 de scrisori alcătuind corespondența dintre Ionel Jianu și Constantin Noica în perioada 1975-1983 – informează Academia Română.

Valoarea simbolică și patrimonială a acestei achiziții a fost reliefată de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, în cadrul conferinței de presă organizate marți, 20 aprilie 2021, la Clubul Academicienilor.

„Nu stă în căderea mea să vă spun cât de importantă e moștenirea pe care a lăsat-o culturii românești Mircea Eliade. Nici nu e nevoie. Dar vreau să vă reamintesc că face parte, totuși, din patrimoniul culturii universale. Dincolo de meandrele vieții lui, care pot fi discutate, în aceste manuscrise se pot vedea inițierile lui din tinerețe în cultura și civilizația indică, de pildă, în cunoaștere tainelor civilizației egiptene, în traducerea lui Giovani Papinni, de exemplu“ – a spus acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, conform Buletinului informativ al Academiei Române.

Aceeași sursă amintește că decizia Academiei Române de a achiziționa acest set de manuscrise „vine să confirme demersul inițiat în anul 2019 de dr. Eugen Ciurtin, cercetător la Institutul de Istoria Religiilor al Academiei Române, susținut de dr. Bogdan Tătaru-Cazaban, director al acestui institut, și prof. univ. Bogdan Crețu, directorul Institutului de Filologie Română «A. Philippide», Filiala Iași a Academiei Române, care semnalau printr-o petiție națională, alături de alți intelectuali români, riscul risipirii bogatului fond documentar lăsat în custodia familiei de către Mircea Eliade la plecarea sa din România”.

Manuscrisele achiziționate vor fi donate Bibliotecii Academiei Române, pentru a completa fondul Mircea Eliade deja existent la Cabinetul de Manuscrise, Carte Rară și a pune bazele unei arhive publice Mircea Eliade, la dispoziția cercetătorilor operei sale.

M. T.
Credit foto: Alina Bianca Bălan, Academia Română

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut