Mama, „izvor de cântec și dor”

Viața femeii din satul tradițional a fost grea întotdeauna. Prin hărnicie, femeile au contribuit și contribuie la bunăstarea familiilor, au născut și au crescut copii, au hrănit și au îmbrăcat toată casa și pe toți membrii familiei. Tot ele au păstrat credința și tradiția. Așa că ziua de 8 Martie este un bun prilej să ne amintim de rolul crucial pe care mamele și femeile, în general, îl au în viața noastră.

În acest scop, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj organizează spectacolul „Mama, izvor de cântec și dor”. Evenimentul, care va avea loc marți, 7 martie, de la ora 18:00, la Cercul Militar din Cluj-Napoca (Piața Avram Iancu nr. 1-3), reunește îndrăgite interprete de muzică populară, grupuri tradiționale, dar și jucăuși. Pe scenă vor evolua: Mariana Morcan, Ana Georgeta Balla, împreună cu fiica sa, Narcisa Balla, acompaniate de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană”, conducerea muzicală prof. dr. Ovidiu Barteș, care va prezenta în fața publicului și suite instrumentale de excepție.

În trecut, fetele erau învățate de mame, încă de mici, cum se ține o casă și ce trebuie să muncească pentru „a nu fi de poveste în sat”. Astfel, în cadrul spectacolului vor fi aduse în scenă și obiceiuri din vatra satului, în cadrul cărora mamele își învățau fetele muncile casnice. Grupul „Păstrătorii Tradiției Răchițele”, coord. prof. Marioara Boc, va prezenta obiceiul „Claca de gheme”. Invitată specială este Ana Ilca și fecioru’ Alin Mureșan, alături de jucăușii satului: frații Trif, Ion Moldovan și Vasilică jucăușu’, cu nevestele. Evenimentul este prezentat de Ovidiu Mirel Rusu.

Biletele sunt disponibile online, pe www.myticket.ro și www.entertix.ro, în Librăriile Cărturești, sau se vor putea achiziționa în ziua spectacolului, la Cercul Militar din Cluj-Napoca.

***

„E imposibil ca horile ei să nu te cucerească, fiindcă freamătă în ele un incoruptibil, autentic și mereu neliniștit geniu al vieții și al firescului” – spunea scriitorul Ion Mureșan despre îndrăgita interpretă Ana Ilca, pe coperta albumului „Mie cetera mi-i dragă”.

Născută într-o frumoasă zi de iunie, în Valea Ungurașului, un mic sat aflat la interferența județului Cluj cu Bistrița-Năsăud, interpreta poartă o zestre extrem de valoroasă prin repertoriul pe care l-a adunat în zeci de ani. „De mică am avut cântecul în suflet și în minte, mai ales că îl ascultam pe tata cântând cu cetera. Dumnezeu a pus har și cred că așa am ajuns să cânt atâtor oameni, deși nu m-am gândit niciodată să cânt pentru lume. Și mama cânta, dar așa când n-o auzea nimeni; cânta pentru ea. Așa percep și eu cântecul, mai întâi pentru tine și apoi pentru public”.

Ana Ilca s-a zbătut întotdeauna să țină legătura cu satul și cu tot ce trăit în copilărie. Pe toate acestea le transmite cu acuratețe, prin cântecele pe care le aduce în fața iubitorilor de folclor. „Tot ce cânt, e stors din suflet. Cetera m-a îndemnat la viață și la joc, așa ca primăvara când ne scoate din ocol ca să ne bucurăm de frumusețile ei. Așa-i cântecul și cetera, tot ce-i frumos și bun, leac și alinare. Eu am fost o norocoasă că m-am născut într-o casă unde cetera era în cui, lângă icoană. Apoi, tata a avut har și mi l-a transmis și mie, dar și mai mult, i-a transmis harul de a cânta cu cetera feciorului meu, Alin”.

Mariana Morcan vine din zona Huedinului și de peste 30 de ani este solistă a Orchestrei „Cununa Transilvană”, din cadrul Centrului Județean Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Și-a construit succesul pe cont propriu, prin muncă și talent, având mereu în gând îndemnul dat de tatăl ei: „Draga tatii, în viață trebuie să faci ceea ce crezi că faci mai bine, să nu te faci de rușine!”.

De-a lungul anilor a scos la lumină și a adus în scenă zeci de cântece, devenind unul dintre mesagerii prestigioși ai cântecului din zona de munte a județului Cluj. Printre aceste cântece se numără „Mulțumăscu-ț, mamă, țâie”: „Mulțumăscu-ț, mamă, țâie/ Că mi-ai dat cântecu’ mnie/ Mi-ai dat glasu’ tău duios/ M-ai făcut să cânt frumos”.

Născută în satul clujean Puini, comuna Geaca, Ana Georgeta Balla aduce de fiecare dată în scenă o lume aparte a satului de altădată. De acolo, din zona de Câmpie a județului Cluj, a scos la iveală cântece pe care, cu mare drag, le oferă iubitorilor de folclor. Folclorul  reprezintă  pentru  ea  un mod  de  viață, iar dragostea pentru cântec, tradiții și obiceiuri a transmis-o și fiicei ei, Narcisa Balla.

Grigore SÂMBOAN
consultant artistic CJCPCT Cluj

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut