Majoritatea angajaților își dorește o slujbă ”flexibilă”

Nouă din zece angajaţi îşi doresc flexibilitate atunci când vine vorba despre modul de lucru, după încheierea pandemiei, iar peste o treime (35%) dintre angajatori îşi doresc revenirea la programul de lucru integral de la birou, la finalul epidemiei de COVID-19.

Un studiu EY „Work Reimagined Employer Survey” arată că 79% dintre angajatori intenţionează să facă o serie de modificări, de la moderate la semnificative, către un regim de muncă hibrid, pentru care ar opta 90% dintre angajaţi, care îşi doresc flexibilitate în alegerea locului şi programului de muncă. Cu toate acestea, doar 40% dintre angajatori şi-au comunicat aceste planuri, fapt ce a generat o stare de nemulţumire în rândul angajaţilor pe temele-cheie care ţin de transparenţă, flexibilitate, cultură şi productivitate.
Astfel, 35% dintre angajatori vor ca toţi angajaţii lor să revină la un program de lucru integral la birou după încheierea pandemiei, iar această opţiune aparţine inclusiv organizaţiilor care şi-ar putea desfăşura activitatea în mod virtual.
Privind cele mai mari riscuri care ar putea apărea odată cu trecerea la un sistem de lucru hibrid, altele decât cele legate de sănătatea fizică, aproape jumătate (45%) dintre angajatori au menţionat capacitatea lor de a evalua corect şi echitabil situaţiile în care unele posturi impun sau nu un program sau un loc de muncă fix. O altă preocupare majoră a companiilor este modul în care ar putea reţine talentele şi asigura flexibilitatea (43%), în timp ce pentru 40% modelul de lucru hibrid reprezintă un pericol pentru cultură, creativitate şi colaborare. Totodată, alte riscuri identificate în rândul angajatorilor vizează dezvoltarea următoarei generaţii de resurse umane (39%), stabilirea şi măsurarea productivităţii (36%), perfecţionarea/recalificarea angajaţilor pentru noile modalităţi de a munci (30%), adoptarea noilor tehnologii pentru a susţine munca hibridă (28%) şi îmbunătăţirea stării de bine a angajaţilor (28%).
Cercetarea
mai relevă că 43% dintre companii vor impune angajaţilor să fie vaccinaţi cu schema completă înainte de a reveni la munca de la birou, iar o pondere similară (42%) plănuieşte să stimuleze vaccinarea, de exemplu prin acordarea de zile libere, în condiţiile prevăzute de lege. De asemenea, peste jumătate (51%) dintre angajatorii respondenţi afirmă că intenţionează să reducă numărul călătoriilor în interes de serviciu după pandemie, în timp ce 66% dintre angajaţii respondenţi îşi doresc ca acestea să se reia.
Privind cultura şi productivitatea la locul de muncă, aproape trei sferturi (72%) dintre angajatori sunt de părere că, de la începerea pandemiei provocate de COVID-19, acestea s-au îmbunătăţit, faţă de cei 48% dintre angajaţii respondenţi. Majoritatea (82%) angajatorilor crede că productivitatea poate fi măsurată în prezent indiferent de locul de desfăşurare a activităţii, comparativ cu 67% dintre salariaţi.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut