Mai puține cazuri de Covid 19 la Gherla

În ultima perioadă și în municipiul Gherla a scăzut numărul bolnavilor cu Covid-19 și asta datorită măsurilor de combatere a bolii.

Astfel, la începutul lunii aprilie, la nivelul Spitalului municipal din Gherla s-a înființat un compartiment de boli infecțioase cu 10 paturi, pentru tratarea cazurilor moderate și severe de Covid-19. Administrația locală periodic analizează situația.

Zilele trecute, de exemplu, la sediul Primăriei a avut loc o informare făcută de reprezentanții unității medicale asupra situației din ultima lună. Potrivit datelor anunțate, 60 de persoane au primit tratament adecvat, în baza protocoalelor elaborate de Ministerul Sănătății și în colaborare cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca. O parte dintre pacienți, care au necesitat terapie intensivă, au fost direcționați către spitale Covid din Cluj-Napoca, Baia Mare, Satu Mare, Timișoara, Sibiu. Cinci decese s-au produs în această perioadă. Marea majoritate a cazurilor au evoluat bine, iar pacienții au fost externați. Între aceștia, un vârstnic de 80 de ani, care a ajuns în sânul familiei, în stare foarte bună, de Florii, o performanță excelentă a cadrelor medicale din localitate. Cel mai tânăr pacient a fost o femeie de 43 de ani, iar cel mai vârstnic, un bărbat de 91 de ani, care a ajuns acasă cu bine. Cei mai mulți internați sunt sunt persoane de peste 70 de ani. Niciunul dintre pacienții compartimentului Covid din Gherla nu era vaccinat.

După cum a declarat directorul medical al spitalului, în primele 10-12 zile din luna aprilie a fost o perioadă critică, cu multe cazuri, care au solicitat la maximum activitatea compartimentului, dar printr-o bună manageriere, prin externarea unor cazuri sau redirecționarea către alte spitale, s-a reușit, cu mult efort, menținerea situației sub control.

La înființarea compartimentului Covid s-a impus o dotare urgentă cu cele necesare – paturi, aparate EKG, monitoare, lămpi UV, truse de primă urgență, care au putut fi procurate în cel mai scurt timp, în urma unei donații consistente, de 200.000 de lei, făcută de o firmă multinațională din județ. De asemenea, s-a modernizat instalația de oxigen a spitalului, iar cele 10 paturi au fost dotate cu kituri complete. La conducerea compartimentului a fost adus un medic specialist în medicină internă, care a beneficiat de sprijinul conducerii spitalului și al Primăriei, astfel încât tratarea pacienților să decurgă în cele mai bune condiții. Aceasta a făcut un apel către populație să se programeze pentru vaccinare la centrul din oraș, să poarte masca de protecție, să respecte distanțarea și celelalte măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

Primarul municipiului Gherla, Ovidiu Drăgan, prezent la întâlnire, și-a manifestat susținerea și pe mai departe pentru spital și pentru lucrările de modernizare de care instituția are mare nevoie. Edilul a transmis mulțumiri tuturor cadrelor medicale implicate în lupta cu virusul, atât la spital, cât și la centrul de vaccinare din oraș.

Potrivit datelor de la Direcția de Sănătate Publică Cluj, la sfîrșitul lunii aprilie 2021 se înregistrau 66 de persoane pozitive Covid-19 din Gherla. Rata de incidență în municipiu era de 2,65 la 1000 de locuitori, în scădere.

La Gherla se mențin în continuare restricțiile impuse de pandemie, edilii  orașului acordînd o atenție deosebită supravegherii regulilor și măsurilor stabilite în această perioadă. Aici includem și informările inițiate de Primărie cu reprezentanții Spitalului municipal, unde se discută toate problemele legate de combaterea acestui virus ucigător.

SZ.Cs.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut