Mai multe ONG-uri solicită „un plan concret pentru anul școlar 2021-2022”

Mai multe ONG-uri solicită decidenților sistemului educațional românesc, prin intermediul unei scrisori deschise, să prezinte, până la 15 august, un plan de măsuri și scenarii privind organizarea procesului educațional în anul școlar 2021-2022.

„Chiar dacă valul patru vine sau nu, educația este încă la terapie intensivă, cu prea puține paturi rămase libere pentru a preveni un dezastru social, o viitoare criză tehnologică și un declin economic. În perioada tranziției de la învățământul clasic la cel digitalizat, aproximativ 900 000 de copii au fost privați de accesul la educație (…). Pentru copiii din mediul rural impactul pandemiei a fost cu atât mai accentuat, întrucât 41% dintre părinți au fost nevoiți să adopte strategii de reducere a cheltuielilor familiale în perioada de izolare. În aceste condiții, în care majoritatea familiilor abia au mai avut bani pentru a garanta un nivel de subzistență pentru copiii lor, unul din trei copii a participat la meditații plătite în anul școlar 2019-2020. Tot atâția au participat și la consultații/ ore de pregătire gratuită” – arată semnatarii scrisorii deschise.

Având în vedere că nu mai este mult timp până când „începerea anului școlar 2021-2022 ne va prinde din nou nepregătiți”, ONG-urile semnatare solicită Ministerului Educației să își asume o serie de măsuri pentru ca educația „să se facă bine după pandemie”.

Potrivit acestora, prioritară este prezentarea unui plan de măsuri și scenarii privind organizarea procesului educațional în anul școlar 2021-2022, nu mai târziu de 15 august. „Elevii, părinții, profesorii au dreptul de a cunoaște modul în care vor funcționa unitățile de învățământ preuniversitar începând cu această toamnă. De asemenea, trebuie pregătit un scenariu de avarie, în cazul în care valul patru va impune noi măsuri de restricție privind mobilitatea populației. Acesta trebuie prezentat cu încredere de către autorități în comunitățile școlare, prin valorificarea predictibilității în actul de guvernare și a creșterii gradului de încredere a cetățenilor în cei care guvernează serviciile publice” – arată semnatarii scrisorii.

O altă măsură propusă este continuarea și generalizarea programului de educație remedială în anul școlar 2021-2022 la toate clasele și ciclurile de învățământ, în baza unei metodologii clare, care să cuprindă o evaluare inițială și mai multe evaluări formative. De asemeni, ONG-urile propun asigurarea unei mese calde pe zi pentru fiecare elev și profesor participant la acest program.

Alte propuneri vizează: fonduri suplimentare pentru bugetul educației, obținute în urma rectificării bugetare, din care să se asigure materialele necesare pentru renovarea cantinelor, asigurarea meselor calde pregătite chiar în comunități, achiziționarea materialelor igienico-sanitare, resurse educative certificate în mediul digital pentru profesori; operaționalizarea Bibliotecii școlare virtuale și dotarea ei cu conținuturi create de profesorii performanți din România; continuarea campaniei de vaccinare în școli și universități.

„Nu ne permitem să pierdem încă un an școlar în care educația să fie subfinanțată, privită depreciativ față de interesele politice, guvernată iresponsabil” – atenționează semnatarii scrisorii, amintind, în context, că aproape jumătate (48,97%) din elevii din rural care au participat anul acesta la Evaluarea Națională nu au reușit să obțină nota 5 la proba de matematică, „ceea ce ar trebui să determine autoritățile să prevină un dezastru sistemic în învățământul românesc”.

Prin intermediul aceluiași document, organizațiile semnatare se angajează să susțină demersurile autorităților „pentru ca educația să se facă bine după pandemie, iar copiii României să nu mai fie susținuți să-și îndeplinească potențialul doar la nivel declarativ”.

Inițiat de Societatea Academică din România, documentul este semnat de Active Watch, Comunitatea ONedu România, Fundația World Vision România, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți și mai mulște asociații ale elevilor.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut