Maestrul Dorel Vișan este și Cetățean de Onoare al Tureniului

La Mărtinești este locul unde marele actor și poet, Dorel Vișan, creează valori pentru arta teatrală și literară într-un  spațiul rustic rânduit după frumusețea sufletului său. La câteva sute de metri de gospodăria sa, din care nu lipsesc florile, pomii fructiferi, sera, panourile solare și albinele, se întind lacurile piscicole ale comunei Tureni, unde undițarii își doresc, zi de zi, fir întins și unde anual Primăria organizează cel mai mare concurs de pescuit din această zonă a Transilvaniei.

Vineri, după amiază, pe locul numit ,,Casa părăsită’’ de pe malul lacului mare, a fost finalizată o frumoasă investiție care cuprinde un Complex Turistic cu o mare sală de evenimente ce numără aproape 300 de locuri, restaurant, o terasă panoramică și un ponton cu lumini decorative ce pare o frumoasă replică reușită a celui întins în apele Dunării, la Orșova.

În imediata etapă, a doua de dezvoltare a acestei clădiri moderne cu un design exclusivist, ne spune tânărul amfitrion, Vlad Căpușan, vor fi realizate locuri de cazare și agrement, conectând comuna la circuitul turistic național cu intrare din drumul european – E 81(E60, DN 1).

Acest eveniment a fost potențat de acordarea titlului de Cetățean de Onoare al comunei Tureni, marelui actor de teatru și cinematografie, profesorului și poetului, Dorel Vișan, eveniment pregătit cum se cuvine de primarul comunei, dna Elena Daniela Mănăilă și Consiliul local Tureni.

La festivitate au participat ÎPS Andrei Andreicuț,  Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, dl. Mircea Abrudean, secretat general al Guvernului României, secretarul de stat în Ministerul Culturii, dna Diana Baciuna, dna Irina Munteanu, prefectul județului Cluj, președintele Societății Cultural – Patriotice din România, Tiberiu Groza, scriitori, autoritățile publice locale, primari din comunele limitrofe și mulți, foarte mulți prieteni ai maestrului Dorel Vișan.

Ceremonialul a început cu intonarea Imnului Național și Imnul comunei Tureni, iar în deschidere a vorbit ÎPS Andrei, care a subliniat cum nu se putea mai bine calitățile artistice, literare, umanitare, de bun creștin ce au contribuit la desăvârșirea personalității emblematice a OMULUI DOREL VIȘAN. De asemenea, ÎPS Andrei, a felicitat primarul comunei, dna Daniela Mănăilă, și Consiliul local pentru hotărârea de a conferi acest titlu actorului atât de bine cunoscut pentru întreaga sa activitate artistică și literară.

În aceeași notă a respectului său și a Guvernului României pentru minunatele roluri scenice și în valoroasele filme românești ecranizate în întreaga carieră artistică  a vorbit și secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, apoi secretarul de stat, Diana Baciuna, prefectul județului Cluj, Irina Munteanu și președintele Asociației Comunelor din România, Emil Drăghici.

Apoi a luat cuvântul dna Elena Daniela Mănăilă care a descris emoțiile trăite, alături de consiliul local, pentru finalizarea hotărârii consiliului local, pe care a prezentat-o și o reproducem în întregime: ,, Art. 1. Se conferă titlul de:  CETĂȚEAN DE ONOARE, Maestrului Dorel Vișan pentru prestigioasa carieră artistică, înmănuncheată cu cele de pedagog și poet, într-un inegalabil destin dătător de roluri și cuvinte memorabile, nouă și lumii’’.

Aura acestui destin se răsfrânge patern și ziditor asupra comunității noastre, drept pentru care am inițiat această hotărâre: Eu, Primar, Elena Daniela Mănăilă.

Pe placheta înmânată de Emil Drăghici este poza marelul actor și om de cultură Dorel Vișan, Cetățean de Onoare al comunei Tureni, cu un înscris al maestrului: ,, Acolo unde am copilărit eu, Dumnezeu făcea parte din familie’’. Omul mereu se întoarce la origini. Se întoarce sub formă de nor sau sub formă de dor.

,, Ora de religie este formarea rădăcinilor copilului în iubire’’.,, Adevărul, frumosul și binele au un singur nume: Dumnezeu!’’.

Mulțumind pentru acest titlu, maestru Dorel Vișan a menționat, între altele, că suntem ființe sociabile, dar că trăim și traversăm vremuri ciudate…se stinge omul, se stinge viața.

Omenirea a uitat sentimentul esențial al vieții, iubirea. Trăim într-o lume a urii și minciunii… Copii sunt confuzi, aroganți, dependenți de lucruri rele și vătămătoare… Trebuie să ne întoarcem înapoi la patrie, să ne întoarcem la limba română pentru că sunt enorm de multe cuvinte străine, ori dacă mergem tot așa, limba română rămâne folclor. Unde nu este iubire, nu este fericire nici în familie, nici în societate. Săi iubim pe semenii noștri așa cum sunt’’.

Poetul Horia Bădescu a subliniat faptul că Dorel Vișan este ardeleanul generic, este românul generic, țăranul român generic, dar și un personaj gentleman…prin cărțile sale de poeme este frate de existență, de artă, de conștiință.

Scriitorul și cunoscutul prozator umoristic Cornel Udrea a menționat că s-a privit în ochi 53 de ani cu Dorel Vișan, fără un gând ascuns. Deplasările făcute de Dorel Vișan au lăsat urmele pașilor săi în sufletul multora. În China și în Tibet a învățat să vorbească cu plantele, iar acasă cu albinele. 62 de filme și peste 40 de piese de teatru sunt opera vieții sale. După ce se stinge focul acesta sărbătoresc, o ia de la capăt, va fi mereu între oameni.

Vasile George Dâncu, directorul Editurii Școala Ardeleană, a ținut să spună că Dorel Vișan se situează în galeria valorilor românești din Transilvania și este Cetățean de Onoare al literelor și artei Transilvane.

Onorul prieteniei a fost adus și de prof. univ. dr. Ioan Bocșa, care a asigurat un  reușit moment artistic cu ansamblul ,,Icoane’’, pe care îl coordonează de 30 de ani și din al cărui repertoriu nu au lipsit cântece de pe Valea Arieșului, iar la completarea programului artistic și-au adus contribuția și tinerii din ansamblul ,,Izvorul Tureniului’’.

A fost o mare și frumoasă sărbătoare a omului și actorului Dorel Vișan, care a interpretat roluri ai marilor dramaturgi ai lumii, între care nu au lipsit Shakespeare și Moliere, fiind între marii actori de comedie și dramaturgie preferați de regizorii: Geo Saizescu, Stere Gulea, Sergiu Nicolaescu,  Nicolae Corjos și alții.

Între numeroasele filme amintesc ,,Moromeții’’ și ,,Senatorul melcilor’’, pentru care a primit premiul de interpretare la Festivalul Filmului de la Montpellien. Are mai multe volume de poezie, unele traduse în limbi străine, iar pentru prodigioasa activitate artistică și literară, a fost decorat de președinția României cu Ordinul Național ,, Serviciul Credincios în grad de Cavaler’’.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut