Luna își modernizează o mare parte a infrastructurii locale

•Interviu cu dl. Aurel Giurgiu, primarul comunei•

În comuna de pe malul Arieșului nu prea este liniște nici în acest anotimp al blândei ierni. Avioanele supersonice ale Flotilei aeriene urcă și coboară, zi și noapte, spre înălțimile cerului pentru a veghea la liniștea noastră, care și așa este discutabilă, iar șantieriștii sapă și întind tubulatură nouă pe la porțile gospodăriilor pentru finalizarea lucrărilor cerute de proiectele elaborate de administrația publică locală pentru canalizare și aprovizionare cu apă potabilă din mărginimea Apusenilor.

 

Pentru a lua pulsul lucrărilor ce se desfășoară și se vor desfășura în această comună destul de viguroasă în care se derulează și două investiții de mare anvergură națională: Tronsonul Luna – Chețani al Autostrăzii Transilvania și Dezvoltarea Flotilei Militare Aeriene de aici, ne-am adresat d-lui primar Aurel Giurgiu, care, asemeni multor primari din județul nostru, tocmai se întorse-se de la București, unde a parafat structura investițiilor obținute din programul PNRR.

După un scurt dialog în sediul Primăriei, l-am însoțit pe edilul comunei pe șantierul unde se lucrează la montarea conductelor noii rețele de aducțiune a apei de la Hășdate, unde mi-am făcut și o bună documentare pentru acest interviu.

Rep: Vă propun, d-le primar, să începem dialogul prin a nominaliza, mai întâi, câteva proiecte care au și fost implementate în perimetrul comunei al cărei resort de gospodar-șef îl girați prin mandatul încredințat de comunitatea din Luna, Luncani și Gligorești.

Aurel Giurgiu: Avem câteva investiții importante care au fost finalizate chiar anul trecut, una din ele este fiind unică în zona Turzii și Arieșului. Este vorba de proiectul ,,Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți’’. Acest proiect este finalizat prin construirea unei rampe betonate pentru depozitarea gunoiului de grajd, cu scurgere și bazin pentru colectarea levigatului rezultat.

Rampa se află în satul Luncani, pe locul numit ,,Dealul 2’’, la aproximativ doi km de vatra satului și la distanțe relativ egale pentru cele trei sate componente, adică, conform cerințelor documentației tehnice.

Acest proiect a fost realizat de Primăria Luna în asociere cu Ministerul Mediului și Banca Mondială, valoarea lui fiind de 2.083.401,42 lei, aportul nostru a fost de 111.621,70 lei, iar suprafața construită este de 930 mp.

Pe același proiect Primăria a mai fost dotată cu un tractor Farmtrac, un încărcător frontal, două remorci pentru transportul gunoiului de grajd, o vidanjă, generator de curent, pompă submersibilă, cabină pentru pază, mașină pentru împrăștiat gunoiul pe suprafețe agricole, toaletă ecologică și un rastel PSI.

Așadar, avem create toate condițiile cerute de actele în vigoare ca toți fermierii noștri să respecte normele de mediu și evitarea poluării prin infiltrarea urinei și levigatului în pânza freatică.

Un alt important proiect vizează întabularea gratuită a terenurilor intravilane și extravilane, care totalizează peste 5000 ha la nivelul unității administrativ – teritoriale.

Am avut întâlniri cu proprietarii terenurilor și imobilelor din întreaga comună pentru a le prezenta și face cunoscute condițiile realizării acestor întabulări, inclusiv a înregistrărilor aeriene video care se fac cu ajutorul dronelor, sens în care am avut și acceptul și înțelegerea Flotilei Militare, pentru care aducem mulțumiri d-lui general Leonard-Gabriel Baraboi pentru colaborare.

Rep: Și acum, dle primar, să trecem la infrastructură pentru că ne aflăm chiar pe artera principală a localității Luna, unde se înlocuiesc conductele de apă și canalizare.

Aurel Giurgiu: Profitând de aceste zile bune din punct de vedere meteo, se lucrează destul de bine la investiția de introducere a apei și canalizării pe un program European cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apa Văii Arieșului, a cărei valoare însumează 8,3 milioane Euro. Lucrarea este realizată în procent de cca 95% la Gligorești, 75% la Luna și Luncani, fapt ce ne face să nădăjduim că în primăvara acestui an să fie terminată. Urmează să se modernizeze stația de epurare de la Luncani, unde va fi branșată și localitatea Gligorești.

Bazinul de unde vine rețeaua de țeavi se află la Călărași Gară și este al Companiei de Apă Arieș, iar această sursă ne dă certitudinea că acest lichid al vieții nu va mai lipsi comunei noastre în zilele toride ale anilor următori.

Rep: După aceste lucrări de introducere a apei și canalizării, treceți

din nou la lucrări de asfaltări și refaceri de rigole și trotuare?

Aurel Giurgiu: Un proiect de asfaltări obținut pe Măsura 7.2 am avut și anul trecut în execuție cu un buget de 1 milion de Euro, însă Societatea RESTRA din București, care a câștigat licitația, a intrat în insolvență și a trebuit să reziliem contractul care a fost realizat în procent de 90 %, iar pentru finalizarea lucrărilor de asfaltare și realizarea rigolelor pe unele străzi din Luna, trebuie să reluăm licitația.

Din bugetul comunei am asfaltat 2 km pe străzile din Luna care nu au fost cuprinse în proiectul 7.2, iar în Gligorești am reușit să terminăm trotuarele și rigolele în tot satul, inclusiv podețele și intrările în toate gospodăriile.

Rep: Sănătatea, cultura și învățământul comunei așteaptă investiții în acest an?

Aurel Giurgiu: Mai întâi vreau să rețineți faptul că toate unitățile de învățământ sunt bine dotate și igienizate, au încălzire cu centrale termice pe gaz, apă curentă, grupuri sociale și autorizații de funcționare. La fel și cele trei grădinițe.

Condiții bune avem și în sănătate, unde, chiar anul trecut am dat în folosință un nou Dispensar Uman la Luncani, construit pe fonduri PNDL, care dispune de cabinet pentru medicul de familie, de un cabinet stomatologic unde se face inclusiv chirurgie maxilofacială și radiografiile necesare. Nu lipsește sala de tratamente, sala de așteptare, grupuri sociale, centrala termică, alei pietonale și locuri de parcare. Urmează să intre în proces de modernizare și eficientizare energetică Dispensarul Uman Luna, pe unul dintre cele proiecte recent obținute prin PNRR și AFM.

Căminele culturale dispun de dotările necesare dezvoltării și promovării valorilor cultural – artistice ce le moștenim și desfășurării unor programe cât mai diversificate și atractive.

Rep: Dle primar, când am stabilit întâlnirea noastră pentru a realiza acest interviu, vă aflați la București pentru definitivarea și semnarea unor noi contracte finanțate prin programele Anghel Saligny, PNRR și AFM. Sper că nu ați venit cu … tolba goală?

Aurel Giurgiu: Când te duci cu temele bine puse la punct și învățate, și notele trebuie să fie pe măsură. Pe scurt, vreau să informez presa și locuitorii comunei noastre că și în acest an deschidem noi șantiere prin care valorificăm sumele de bani obținuți pentru implementarea celor șapte proiecte semnate în deplasările pe care le-am făcut în capitală.

Prin PNRR avem finanțare la patru proiecte prin intermediul cărora realizăm reabilitarea, modernizarea și eficientizarea energetică a Căminului cultural din satul Luna, un alt proiect asemănător ne ajută să modernizăm și să eficientizăm energetic Căminul cultural din Gligorești, tot la eficientizare va fi supus și iluminatul public din comună, dar finanțarea provine de la AFM.

Al patrulea proiect PNRR, în valoare de 2.153.405,58 lei, are ca obiectiv construcția unei clădiri multifuncționale destinată locuințelor rezervate medicilor și altor specialiști din serviciile publice locale.

Pentru modernizarea drumurilor de interes local am obținut o bugetare de 8.105.489,61 lei prin Anghel Saligny, și tot din aceeași sursă primim 9.950.406,24 lei pentru rețeaua de apă și canal în viitorul cartier ,,Avram Iancu’’ din Luna.

Acesta este interviul realizat, mai mult din mers, cu șeful administrației publice de la Luna, Aurel Giurgiu, care schițează volumul și greutatea lucrărilor ce vor debuta în acest an, în care începe construcția unui nou sediu administrativ, două stații de încărcare pentru autovehicule electrice și realizarea unui sistem inteligent de management urban ce este vizibil și bine structurat în această comună cu denumire astrală.

Interviu realizat de Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut