Lumea trebuie să se pregătească de eventualitatea ca noul coronavirus să rămână „printre noi”

Lumea trebuie să se pregătească de eventualitatea ca noul coronavirus să rămână „printre noi” multă vreme, în pofida vaccinurilor, a avertizat directoarea Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), făcând apel la păstrarea pentru moment a restricțiilor din Europa, relatează AFP.

„Acum pare să fie mai probabil să rămână” decât să dispară, a declarat Andrea Ammon, șefa ECDC. „Pare foarte bine adaptat la oameni. Deci trebuie să ne pregătim pentru eventualitatea ca el să rămână printre noi”, a adăugat ea. „Nu ar fi primul virus care rămâne printre noi pentru totdeauna, deci nu este o caracteristică neobișnuită pentru un virus”, a mai spus șefa agenției sanitare europene cu sediul la Stockholm.

Dacă vaccinurile permit reducerea foarte drastică a riscului de a contracta COVID-19, oamenii de știință nu știu încă dacă ele împiedică și transmiterea virusului sau în ce măsură. Cât va dura până se va ști mai clar dacă vaccinurile opresc transmiterea virusului? Potrivit șefei ECDC vor fi necesare „câteva luni”. „Se efectuează studii dar este necesar un volum mai mare de oameni vaccinați pentru a putea înțelege”, a precizat Andrea Ammon.

Variantele, în special cele sud-africană și braziliană, complică datele problemei, întrucât există suspiciuni că ar putea slăbi eficacitatea vaccinului.  „Întrebarea este ce implică asta pentru eficacitatea vaccinului”, a subliniat Andrea Ammon, dând exemplul gripei sezoniere, care obligă la adaptarea vaccinurilor în fiecare an. „Este posibil ca același lucru să se întâmple, sau ca la un moment dat virusul să se stabilizeze și ca noi să putem utiliza un vaccin pentru o lungă perioadă”, a declarat ea pentru France Presse.

În plus, directoarea ECDC a făcut apel la țările UE să-și mențină restricțiile în vigoare în prezent, în pofida unei scăderi a numărului de cazuri în majoritatea statelor europene. „Este încă un tablou contrastant (…) Nu suntem încă la finalul problemelor noastre”, a afirmat ea, atrăgând atenția asupra faptului că toate statele UE – cu excepția Finlandei – se află încă într-o situație epidemiologică „serioasă”, potrivit criteriilor ECDC. „Toată lumea s-a săturat de măsuri, dar când alergi o probă de fond (…) trebuie să parcurgi și ultimii kilometri”, a pledat ea.

Numărul de noi cazuri cotidiene în întreaga Europă se apropie în prezent de 150.000, față de circa 250.000 în urmă cu o lună, potrivit datelor oficiale compilate de AFP. Orice relaxare a măsurilor trebuie să se facă într-un mod „progresiv” și „numai atunci când observați că numărul de cazuri rămâne stabil sau scade puteți trece la o nouă etapă”, a recomandat ea.

Confruntată cu o penurie de vaccinuri agravată de întârzierile livrărilor, Uniunea Europeană a avut un demaraj dificil al campaniei sale de vaccinare începută la sfârșitul lui decembrie. Potrivit ultimei centralizări a datelor oficiale de vineri, numai 3% din populația UE a primit cel puțin o doză, iar 1,4% pe amândouă, cu un total de 20 de milioane de doze administrate.

Comisia Europeană, criticată pentru modul în care a gestionat vaccinarea, și-a fixat ca obiectiv să inoculeze 70% din populația adultă „până la sfârșitul verii”. „Toată lumea vrea acest lucru, toate eforturile merg în această direcție”, a răspuns Andrea Ammon, întrebată fiind dacă acest obiectiv i se pare realizabil.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut