Lucrările la Centrul Integrat de Transplant Cluj ar putea începe anul viitor

Lucrările la Centrul Integrat de Transplant Cluj ar putea să demareze în 2022, a declarat marți, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. Acesta ar urma să fie ridicat pe strada Victor Babeș cu fonduri europene.

Poiectul a fost contractat în urma unui concurs de soluții, câștigat de Pineaq din Spania și de Dico și Țigănaș, iar până acum s-a reușit avizarea favorabilă a PUZ-ului de către comisia de urbanism și obținerea tuturor avizelor necesare, inclusiv al celui eliberat de Autoritatea Aeronautică Civilă Română, documente ce au fost deja depuse la Primăria Cluj-Napoca în vederea emiterii Hotărârii de Consiliu Local pentru aprobarea P.U.Z.-ului. În paralel, Consiliul Județean colaborează cu firmele de arhitectură câștigătoare ale contractului de proiectare în vederea finalizării Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic. „Pentru noi este important să luăm banii europeni, deoarece în acest centru mâine s-ar muta Institutul de Urologie și Transplant, dacă ar putea. Ceea ce s-a prezentat este o viziune a oamenilor care au câștigat concursul de soluții, nu poate mulțumi pe toată lumea, dar poate fi îmbunătățită.

Sunt de acord că acolo unde sunt probleme, trebuie să găsim soluțiile optime. Nu insistăm ca această clădire să fie așa cum vrem noi. Modificările se vor face până la faza de Hotărâre de Consiliu Local, că e nevoie de o extindere de stradă, de renunțarea la un nivel de înălțime. Se poate discuta și poate fi gândit în altă formă. Toți am fost de acord că avem nevoie de un centru nou. În perspectivă, transplantul de ficat și plămâni va prinde contur. Există cerere, dar puține centre. Noi am fost de acord să creăm infrastructura, iar de actul medical să se ocupe Ministerul Sănătății, pentru funcționarea viitorului centru”, a spus Alin Tișe despre Centrul de Transplant.

În ceea ce privește Spitalul Pediatric Monobloc, concursul internațional de soluții destinat proiectării primului spital public din zona Transilvaniei cu servicii medicale integrate în domeniul pediatriei și-a desemnat câștigătorii. În urma analizării celor 28 de oferte depuse, juriul concursului format din profesioniști recunoscuți în domeniu a decis ca serviciile de proiectare să fie încredințate firmei de arhitectură spaniole Planho Consultores. S.L.P., Professional Limited Company, în asociere cu 4B Consultanță Arhitectură S.R.L., valoarea estimată a contractului fiind de 31.721.928 lei, fără TVA.

„Clujul reprezintă un pol de excelență în ceea ce privește serviciile medicale furnizate în regiune și poate fi numit cu siguranță un hub medical. Nu am dorit să construim o simplă clădire, ci un spital monobloc cu servicii pediatrice integrate, viziunea noastră urmărind dezvoltarea acestui domeniu pentru următorii 50 de ani. Viitorul Spital Pediatric, care va fi și un model de bună practică în domeniul infrastructurii medicale mari este deja cuprins în Planul Național de Relansare și Reziliență, cu un buget de 150 de milioane de euro”, a spus șeful CJ Cluj.

Alin Tișe a menționat că forul județean își propune ca până la finalul acestui an să intre în posesia Studiului de Fezabilitate, a Planului Urbanistic Zonal, respectiv a Proiectului Tehnic. Pentru ca Spitalul Pediatric Monobloc să devină realitate în cel mai scurt timp, Consiliul Județean Cluj continuă să întreprindă demersurile necesare astfel încât în cursul anului 2022 să fie finalizată licitația de execuție și să demareze efectiv lucrările.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut