Londra testează pașaportul de vaccinare în Cupa Angliei și într-un club de comedie

Anglia va lansa un test privind folosirea pașaportului de vaccinare pentru accesul într-un club de comedie, într-un club de noapte și la meciurile din Cupa Angliei (FA Cup) în săptămânile următoare, pentru a determina cum își poate redeschide economia și cum poate permite accesul la evenimente pentru publicul larg, transmite duminică Reuters, citată de AGERPRES.

Guvernul britanic a anunțat că dezvoltă un sistem de certificare a statusului Covid al indivizilor care va indica dacă o persoană a primit vaccinul, a fost testată negativ recent sau dispune de imunitate naturală certificată de un test pozitiv realizat în ultimele 6 luni.

Testul, ce va fi aplicat la nouă evenimente, printre care o semifinală și finala Cupei Angliei, va fi folosit pentru a stabili dacă evenimentele destinate publicului larg pot să se desfășoare în spații închise, fără „distanțare socială”, susține Reuters, care mai notează că este puțin probabil ca acest sistem să fie implementat pentru folosirea transportului public, pentru accesul în magazine sau în pub-uri.

Premierul Boris Johnson a declarat că Marea Britanie a depus eforturi uriașe în ultimele luni în desfășurarea unuia dintre cele mai rapide programe de vaccinare din întreaga lume. „Facem tot ce ne stă în putere pentru a permite redeschiderea țării, astfel ca oamenii să poată participa din nou la evenimente, să călătorească și să facă alte lucruri pe care iubesc să le facă în mod cât mai sigur cu putință, iar aceste teste vor juca un rol important pentru acest lucru”, a declarat el.

Conform planului guvernamental de redeschidere a economiei, un număr limitat de persoane vor putea asista la meciurile de fotbal începând din data de 17 mai, în timp ce cluburile de noapte se vor putea redeschide din 21 iunie.

Cotidianul The Telegraph a raportat că o aplicație pașaport Covid ar putea să fie disponibilă abia din luna septembrie, mai notează Reuters.

Cu peste 126.000 de decese raportate din cauza noului coronavirus, Regatul Unit se plasează pe locul 5 în lume în clasamentul mortalității și trece prin una dintre cele mai puternice contracții economice din istorie. Însă, rapiditatea cu care se derulează campania de vaccinare a reaprins speranța unei reveniri economice în cursul acestui an, mai notează Reuters.

Discuțiile despre pașaportul de vaccinare au aprins controverse chiar și în rândul parlamentarilor din partidul lui Boris Johnson și au atras criticile organizațiilor pentru protecția drepturilor civile care avertizează asupra eroziunii libertăților de bază.

Guvernul britanic urmează să ofere luni noi informații cu privire la măsurile pentru redeschiderea călătoriilor internaționale. În scopul de a preveni ca noile variante ale virusului să pătrundă în țară, unde riscă să submineze programul de vaccinare, autoritățile au anunțat că vor implementa un „sistem semafor” pentru celelalte țări, în funcție de rata de inoculare a populațiilor din aceste țări și de rata de infecție cu noile variante ale coronavirusului, mai notează Reuters.

Conform planurilor, călătoriile internaționale nu vor fi permise mai devreme de 17 mai.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut