Locuințele s-ar putea scumpi cu 10% în acest an

Preţurile la case şi terenuri ar putea creşte în 2021 cu până la 10%, în timp ce pe segmentul spaţiilor comerciale / office acestea ar putea scădea.

Conform unui studiu realizat de RE/MAX România, casele vor rămâne în continuare în topul preferinţelor rezidenţiale ale românilor, drept pentru care cei mai mulţi prevăd o creştere sau cel mult o stagnare a preţurilor pe acest segment. Astfel, peste o treime (35%) dintre respondenţi cred că preţurile caselor vor creşte cu până la 10%, în timp ce 29% prevăd o stagnare a acestora. Scăderea este prognozată de doar 20% dintre participanţii la studiu.
Creşteri de până la 10% sunt menţionate şi pentru segmentul terenuri, 33% dintre respondenţi estimând că acestea vor reprezenta o investiţie valoroasă şi în 2021. Prognoza reflectă, de altfel, preferinţele cumpărătorilor de a se îndepărta de agitaţia urbană şi de a-şi construi o locuinţă cu mai mult spaţiu personal.
Pe de altă parte, specialiştii au păreri împărţite în cazul apartamentelor. Dacă cei mai mulţi (32%) prognozează că preţurile acestora vor stagna în anul în curs, 24% sunt de părere că segmentul menţionat va înregistra scăderi ale preţurilor, iar alţi 24% spun că vor fi creşteri în acest sens.
Scăderi se vor înregistra şi în cazul spaţiilor comerciale / office, o majoritate de 30% preconizând preţuri reduse cu mai mult de 10% pe acest segment. Această tendinţă reflectă mutarea afacerilor în mediul online, precum şi noua normă de work from home.

Chiriile stagnează sau scad

Schimbările aduse de pandemie s-au văzut şi în cererea, respectiv preţurile pe segmentul chirii. Astfel, participanţii la sondaj consideră că şi la nivelul anului 2021 preţurile chiriilor vor stagna (35%) sau chiar vor scădea cu până la 10%, răspuns ales de 26% dintre aceştia. Tot din aceleaşi considerente, peste o treime (32%) sunt de părere că preţurile de închiriere pe piaţa office vor cunoaşte scăderi de până la 10% sau cu mai mult de o zecime (32%).

Pandemia a modificat piața imobiliară

În ceea ce priveşte anul trecut, 46% dintre repondenţi au menţionat că provocarea cea mai importantă a fost, evident, pandemia COVID-19. Pe de-o parte, restricţiile şi distanţarea socială au îngreunat activitatea agenţilor imobiliari, iar pe de altă parte contextul social a adus cu sine o oarecare îngrijorare legată de posibilele scăderi de venituri. Totodată, în contextul şomajului crescut şi mutării facultăţilor în mediul virtual, s-a cunoscut o scădere a preţurilor la chirii în marile oraşe.
Alte schimbări reprezentative pentru această perioadă, ca efecte directe ale pandemiei, au fost creşterea interesului pentru segmentul case şi terenuri, factor ales de 14% dintre participanţii la studiu, respectiv creşterea preţurilor proprietăţilor, observaţie făcută de 10% dintre aceştia.
Comparativ, în 2019 primul factor care a influenţat piaţa, la mare diferenţă procentuală de restul, a fost creşterea preţurilor proprietăţilor, iar în 2018 oscilaţia indicelui ROBOR, aflat în scădere.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut