Linhan Cui & Daniel Ciobanu, eleganți, talentați, îndelung aplaudați

Invitați unul și unul pe scena Filarmonicii de Stat Transilvania, așa cum suntem obișnuiți. Concertul de vineri seara a întărit o dată în plus această convingere, prestație de excepție a lui Daniel Ciobanu și Linhan Cui, în ovațiile prelungite ale publicului.

Doi invitați de valoare, evidențiam asta și zilele trecute, ambii foarte tineri dar cu mult talent și cu multă dăruire, pianistul Daniel Ciobanu și dirijoarea de origine chineză Linhan Cui au încântat prin eleganță și energie debordantă, susținuți de orchestra clujeană pe parcursul a două lucrări complexe, pretențioase.

Nerv artistic, siguranță în interpretare, note finale bine punctate, Daniel Ciobanu – pentru a treia oară pe scena Auditorium Maximum – este un tânăr în plină afirmare a cărui evoluție merită, cu siguranță, urmărită și pe viitor! Concertul nr. 3 în Do major pentru pian, op. 26 cu cele trei părți (Andante – Allegro, Tema con variazioni, Allegro ma non troppo) este o partitură solicitantă, dramatică și dinamică, îmbinând elemente specifice curentului avangardist cu un lirism evident. Era ușor de prevăzut, artistul a revenit pentru momentul de bis, prilej cu care ne-a oferit o Mazurka Glissando semnată Ernesto Lecuona.

În a doua parte a serii am fost purtați în universul muzicii lui Antonin Dvorak, prin intermediul Simfoniei a VII-a, o simfonie pe care acesta și-a dorit-o să fie la înălțimea așteptărilor lui Brahms, față de care avea o admirație aparte și care îl comisionase la o lucrare ce să le depășească pe cele de dinainte din cariera compozitorului ceh. Din nou, tensiune muzicală, mister, emoție, grandoare, lirism, dacă ne gândim și la ceea ce a inspirat creația din perioada respectivă, anii 1885 (moartea mamei, cea a lui Bedrich Smetana, dar și succesul de care Dvorak se bucura la nivel internațional). Succesul de ansamblu al interpretării orchestrei clujene ar fi fost asigurat printr-o prestație mai bună a corniștilor.

Linhan Cui, de pe marile scene ale lumii pentru prima dată în România și, implicit, pe scena Filarmonicii din Cluj, rămâne o prezență puternică de care ne vom aminti cu plăcere, cadență, vigoare, vervă admirabilă, sperăm să mai avem ocazia de a o revedea și aplauda!

*miercuri, 15 februarie*ora 19.00

Continuând tradiția concertelor Classic Rocks, următorul eveniment muzical al stagiunii în curs va surprinde publicul printr-un concert extraordinar susținut de Orchestra Filarmonicii și trupa rock Vița-de-Vie sub conducerea dirijorului Remus Grama. Proiectul Vița de Vie Simfonic a debutat în cadrul festivalului AWAKE ediția 2018 din dorința de a produce un album simfonic, cuprinzând piese din toată discografia trupei, orchestrate de compozitorul George Natsis.

Remus Grama este violonist în orchestra Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș și membru fondator al Cvartetului Bohemia, cunoscut și datorită prestației în calitate de dirijor în cadrul concertelor Filarmonicii din Târgu Mureș. Începând din anul 2018, este dirijor permanent al Rock Classic Chamber Orchestra din München – Germania.

Iulia GHIDIU

Foto Bogdan Meseșan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut