Liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș: „Societatea așteaptă o Constituție modernă”

Aniversarea a 30 de ani de la adoptarea Constituției a adus în discuție o veche temă, și anume cea a revizuirii acesteia.

Politicienii clujeni punctează care sunt prioritățile atunci când vine vorba de modificări aduse Legii Fundamentale.

Pe lângă modelul german privind moțiunea constructivă de neîncredere, care vine cu soluții la o criză guvernamentală, reprezentanții clasei politice de la Cluj mai amintesc unele teme precum reorganizarea administrativ teritorială sau echilibrarea principalelor puteri ale statului.

Președintele PSD Cluj, Alexandru Cordoș, subliniază că, la 30 de ani de la adoptarea primei Constituții post-comuniste, PSD a propus spre dezbatere publică necesitatea unei reforme constituționale.

„În ultimii doi ani, România a trecut printr-o serie de crize ce ne-au determinat să reflectăm asupra unor aspecte foarte importante, cum ar fi: Constituția- la ce folosește până la urmă schimbarea Constituției și de ce vrea lumea schimbarea Constituției.

Societatea așteaptă o Constituție modernă, care să reflecte realitatea și să conducă la dezvoltare, să ofere soluții inovative la provocările viitorului, în care statul trebuie să fie capabil să garanteze drepturile și libertățile fundamentale, oamenii trebuie să se simtă protejați cu adevărat de către stat”, a declarat liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș.

Social democratul clujean consideră că este necesar un control reciproc între puterile statului care să nu permită niciunui actor instituțional să concentreze puterea în mâinile sale, iar pentru o mai bună relaționare și înțelegere este importantă clarificarea atribuțiilor președintelui, căci, în opinia sa, de prea multe ori, în realitate, președintele în loc să fie un producător de consens în societate, a fost un producător de tensiune.

„Pe lângă aceste aspecte care asigură un parteneriat sustenabil între cetățeni și stat, un element cu adevărat esențial face referire la reglementarea moțiunii constructive de cenzură, pe model german. Această reglementare vine pe fondul crizelor politice cu care România s-a confruntat în ultimii doi ani de zile, crize ce ar fi putut fi soluționate printr-o astfel de reglementare. Demiterea premierului trebuie să conducă automat la desemnarea unui alt prim-ministru. Nu am fi stat acum 2 luni fără guvern, dacă am fi avut acest instrument în Constituție. Structural, modificările actualei Constituții pot fi abordate din cel puțin 3 perspective importante: cea tehnică, de opțiune politică, de exemplu regionalizarea și cea inovativă care implică reglementarea constituțională a rolului opoziției parlamentare.

În toate aceste demersuri este vital să înțelegem că toate modificările trebuie înțelese și acceptate de oameni. Se impune o veritabilă dezbatere în societate în care toată lumea să fie implicată, de la cetățeni și până la clasa politică, mediul academic , experți și societatea civilă”, a mai spus liderul PSD Cluj.

Alexandru Cordoș mai atrage atenția că PSD și-a asumat rolul de a face dintr-o viitoare lege fundamentală nu doar un instrument de modernizare a țării care să satisfacă nevoile cetățenilor, să întărească instituțiile, să garanteze drepturile și libertățile, ci să devină și un liant al națiunii.

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei consideră, pe de altă parte, că în ceea ce privește revizuirea Constituției, trebuie găsită o clarificare mai strictă a rolului CCR.

„Susțin modelul german privind „moțiunea constructivă de neîncredere“. Cred că e firesc ca atunci când se vine cu o moțiune de cenzură, să se vină și cu o propuneree de premier, cu soluții. În ce privește revizuirea Constituției, o prioritate este reorganizarea administrativ teritorială, o altă temă fiind găsirea unui echilibru între puterile statului. Pe de altă parte, cred că trebuie să găsim o clarificare mai strictă a rolului Curții Constituționale, care și-a depășit atribuțiile”, a declarat Cristian Bordei.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut