Lideri ai UDMR Cluj au sfidat legile anti Covid de Ziua maghiarimii 

Program încărcat la monumentul unuia dintre cei mai înverșunați adversari ai lui Avram Iancu●

Pentru primarul UDMR din Izvorul Crișului, Bodis Laszlo nu a contat că în această comună rata de infectare era luni de pe peste 4 cazuri la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că se afă în zona roșie, și a ales să marcheze Ziua maghiarilor de pretutindeni prin numeroase manifestări publice. La festivități a ținut să ia parte și consilierul județean Antal Geza, președinte executiv la Organizației Județene Cluj a UDMR.

Manifestările au început cu o slujbă religioasă la Biserica reformată, după care cei prezenți au putut asista la un program artistic oferit de elevii Școlii Primară „Kós Károly”. Programul a cuprins și o defilare prin localitate a husarilor călăreți din cadrul Organizație de Husari din județul Cluj.

Comemorarea, la care au luat parte peste 100 de persoane, a continuat la controversatul monumentul dedicat lui Vasvár Pal, unul dintre comandanți de oști maghiare de la 1848, unde au fost susținute discursuri festive. Printre cei care le-a vorbit celor prezenți la manifestare s-a numărat și consilierul județean Antal Geza, care nici măcar nu a avut decența a purta mască în timpul discursului. Festivitățile s-au încheiat cu depuneri de coroane de flori la monumentul lui Vasvai Pal. Potrivit legii, în localitățile în care rata de infectare depășește 3 cazuri la mia de locuitori, evenimentele publice sau private sunt interzise.

Sursa foto:Facebook//Bodis Laszlo

Precizăm că, din cauza pandemiei, UDMR Cluj a ales în acest an să marcheze Ziua Maghiarilor de Pretutindeni doar prin depuneri de coroane de flori.

Monumentul lui Vasvari Pal de la Izvorul Crișului a fost ridicat în anul 1995 fără autorizații și avize din partea autorităților competente și este considerat o sfidare a memoriei lui Avram Iancu și a românilor care au murit la 1848-1849. Deși există o sentință judecătorească executorie de demolare a monumentului, nu s-a putut pune până acum în executare din cauză că o serie de factori politici s-au opus acestui demers.

Conducătorul insurgenților maghiari Vasvari Pal a fost alături de Hatvani și Kemeny unul dintre cei mai înverșunați adversari ai lui Avram Iancu și a ideilor revoluționare de libertate națională și socială, ale românilor transilvăneni de la 1848-1849 și este neînțeles cum cum s-a ajuns ca autoritățile să permită ridicarea la Izvorului Crișului a unui astfel monument în memoria comandantului de oști maghiare care dorea ca neamul românesc să fie exterminat. „Să întindem prietenește o mână către cei înțelegători, dar în cealaltă să sclipească sabia nemiloasă a răzbunării. Ne silim a-i convinge cu vorbe și cu proclamații. Dar asupra celor care nu se convertesc și continuă răscoala pronunțăm sentința: acest neam a fost exterminat”, spunea Vasvari.

„Pentru el-scria Silviu Dragomir, libertatea se confundă cu visul marelui stat maghiar, iar drepturile naționale trebuie să facă față exclusivismului națiunii dominante”.

Monumentul de la Izvorul Crișului la care au fost depuse luni coroane de flori de către primarul din localitate și de alți reprezentanți ai comunității maghiare reprezintă un atentat la demnitatea națională a românilor.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut