Libera circulație în Uniunea Europeană, „facilitată”, din iulie, de „certificatele verzi”

Certificatele digitale verzi care vor facilita libera circulație în Uniunea Europeană (UE) pe timpul pandemiei de COVID-19 vor fi implementate în România cu suportul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), soluția tehnică dezvoltată de acesta urmând a fi interconectată cu cele implementate de celelalte state membre ale UE, pentru a permite eliminarea restricțiilor de testare sau carantină la trecerea frontierei.

Potrivit STS, certificatele vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat. Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecțiune sau care deține un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital. De asemeni, certificatele vor putea fi utilizate și în format tipărit.

„În urma consultărilor cu experții grupului tehnic de lucru constituit la nivel european, a fost avansată soluția care va include o aplicație web pentru generarea certificatelor şi o aplicație pentru smartphone (Android) pentru verificarea certificatelor emise în țară sau emise de alte state. Codul QR din certificat va conține informații de identificare (nume, prenume și data nașterii), precum și informații medicale esențiale, semnate digital, pentru a se garanta autenticitatea datelor. Documentele vor respecta toate regulile de protecție a datelor personale și vor putea fi utilizate la trecerea frontierei, însoțite de actul individual de identitate” – precizează STS, adăugând că specialiștii săi au realizat o propunere de arhitectură a sistemului informatic de emitere și verificare a certificatelor digitale verzi, urmând să se desfășoare dezvoltarea propriu-zisă a aplicațiilor, testarea cu instituțiile din țara noastră și cele europene, iar la final, implementarea acestora.

Aceeași sursă precizează că, la nivel UE, se întreprind demersuri pentru adoptarea Propunerii de Regulament a Parlamentului European şi a Consiliului privind un cadru pentru emiterea, verificarea şi acceptarea certificatelor interoperabile privind vaccinarea, testarea și recuperarea pentru a facilita libera circulație în timpul pandemiei de COVID-19, termenul termenul vehiculat, la nivel european, pentru implementarea certificatelor verzi de călătorie fiind începutul lunii iulie 2021.

În luna mai, la nivel european are loc testarea de interconectare între țările membre și gateway-ul european (DGCG) care va centraliza și administra cheile publice ale țărilor membre pentru verificarea semnăturilor certificatelor digitale verzi, România fiind programată pentru ziua de 21 mai. În 6 mai, STS a transmis către grupul de suport tehnic de la nivel european certificate digitale verzi de test pentru verificarea implementării de către fiecare țară a procesului de generare și verificare a acestora. Acestea au fost verificate și validate cu succes de către țările membre – mai precizează sursa citată.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut