Legile Educației dezbătute la Cluj de…opoziție

Cele două proiecte de legi ale Educației, dezbătute (public) cu ușile închise la nivelul coaliției de guvernare, sau mai bine zis nedezbătute, urmează să fie discutate în Parlament, mai întâi în comisii, începând din această săptămână. Cel puțin așa s-a convenit inițial, pentru a grăbi calendareul de votare a acestora.

Termenul până la care aceste două legi ar urma să fie votate este 15 martie-finalul lunii aprilie.

La sfârșitul anului trecut, ministrul Educației, Ligia Deca spunea că legile educaţiei, vor fi făcute publice după finalizarea procesului de consultare publică şi cel mai probabil vor ajunge în Parlament la începutul sesiunii parlamentare din februarie.

Legile educației propuse de fostul ministru Sorin Cîmpeanu au fost dur criticate de societatea civilă, iar acesta și-a dat, la momentul apariției lor, demisia din funcția de ministru al educației.

Tensiuni în coaliție

Nu este un secret că în coaliție, în ultima vreme, există tensiuni pe subiectul prelungirii analizei celor două proiecte de legi. Social democrații vor prelungirea termenului de dezbatere a acestora, până la anul chiar, însă liberalii nici nu vor să audă. Opoziția, pe de altă parte, atrage atenția asupra secretomaniei din spatele discuțiilor pe tema celor două inițiative atât de important pentru viitorul copiilor din România.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, secretarul de stat din Ministerul Educației, Florin Lixandru, a subliniat că, în opinia PSD, legile Educației pot fi dezbătute tot anul 2023, fiind proiecte prea importante.

Ulterior, secretarul de stat a acuzat că i-au fost retrase atribuțiile în urma unui „delict de opinie” pe tema acestor legi, pentru care a afirmat că se dorește „o dezbatere reală”.

Neînțelegerile dintre cele două partide de la putere pe această temă au dus la declarații acide din partea unor lideri liberali.

„Sunt ușor mâhnită de întâmplarea cu legile educației”, spunea, recent, vicepreședintele PNL Alina Gorghiu, după ce PSD a cerut extinderea calendarului de dezbatere: „E bine ca cele discutate în coaliție să se și respecte, pentru că sunt multe lucruri discutate care ulterior capătă altă dimensiune”, completa ea.

USR organizează discuții la Cluj

Însă, atunci când vine vorba de cele două legi controversate, nimic nu e sigur. Așa încât, până una alta, ele vor fi dezbătute la inițiativa unor reprezentanți ai opoziției clujene, mai exact la inițiaitiva USR Cluj, în cursul acestei săptămâni, joi, 23 februarie. Discuțiile la care vor participa invitați ai Uniunii, se vor desfășura pe două module – nivelul universitar și ulterior cel preuniversitar. Concluziile conturate în urma acestei întâlniri vor fi analizate și integrate în amendamente pe care parlamentarii USR de Cluj le vor formula la cele două legi ale educației.

Rămâne acum de văzut în ce măsură aceste amendamente formulate de USR-iști vor fi luate în seamă de către cei de la putere.

A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut