Legea privind Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului, promulgată

• Deputatul Achimaș-Cadariu: „O promisiune onorată” •

Deputatul și profesorul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu a participat, miercuri, la Palatul Cotroceni, la evenimentul prilejuit de promulgarea de către președintele României, Klaus Iohannis, a Legii privind Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului. Grupul de lucru care a elaborat acest document strategic a fost coordonat științific de chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca.

La evenimentul de la Palatul Cotroceni au fost prezenți și prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„În urmă cu șapte ani, am făcut, împreună cu colegii din Institutul Oncologic Cluj-Napoca, o promisiune pacienților cu cancer: aceea că vor putea fi îngrijiți la standarde cât mai apropiate de cele Occidentale, oriunde ar locui în România. Astăzi, Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului creează premisele transpunerii în practică a acelei promisiuni. Îmi doresc ca peste cinci ani, atunci când vom evalua ce am reușit sa facem, să putem privi cu mândrie în urmă, la viețile pe care le-am salvat” – a declarat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat, medic primar, Ginecologie și Chirurgie Oncologică, IOCN.  .

„Există progrese remarcabile ale științei medicale și tehnologii de ultimă generație care transformă cancerul într-o boală care poate fi controlată. Românii au dreptul la aceste inovații ale prezentului. Prin legea promulgată astăzi, transpunem în practică dreptul fundamental la sănătate și facilităm accesul larg la opțiuni terapeutice adecvate. Totodată, susțin promovarea prevenției și a educației pentru sănătate, astfel încât să scadă mortalitatea cauzată de fumat, alimentație nesănătoasă, consum de alcool, poluare ori activitate fizică scăzută” – a declarat și președintele României, Klaus Iohannis.

Potrivit celor declarate de prof, dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, acest plan se va focusa pe prevenire, iar în cazul pacienților bolnavi, pe celeritate în stabilirea diagnosticului și pe asigurarea condițiilor pentru începerea cât mai grabnică a tratamentului.

Legea prevede și accesul pacienților la servicii de îngrijire, servicii de psiho-oncologice, onconutriție și oncofertilitate, servicii sociale și indemnizații lunare de hrană, a mai arătat chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut