Lege pentru încurajarea contrabandei?

Un proiect de lege înaintat Camerei Deputaţilor, stabileşte ca ţigaretele să fie expuse doar în circa 200 de unităţi economice în care s-ar comercializa exclusiv produse din tutun (potrivit codului CAEN), în detrimentul altor peste 130.500 magazine care comercializează şi produse din tutun pe lângă alte bunuri.

Conform unei analize de impact realizată de Iniţiativa pentru Competitivitate (INACO) şi Academia de Studii Economice (ASE), dacă aceste restricţii vor fi adoptate în Parlament, produsul intern brut ar scădea 0,26% pe termen scurt şi cu aproape 0,85% pe termen lung, ceea ce înseamnă o pierdere cuprinsă între 2,5 şi 8 miliarde de lei.

Pe de altă parte, INACO apreciază că ascunderea pachetelor legale deschide perspectiva vânzării de sub tejghea a ţigaretelor de contrabandă, mai ales în magazinele de cartier, în oraşele mici şi în mediul rural. De asemenea, vânzarea restricţionată la magazinele specializate, aşadar limitarea drastică a comerţului legal va încuraja comerţul ilegal.

Deoarece România se învecinează cu ţări cu regim diferit de taxare, unde un pachet de ţigarete e şi de 3-4 ori mai ieftin – Moldova, care include Transnistria – zonă gri unde legea nu se aplică, Ucraina şi Serbia – INACO şi ASE apreciază că aplicarea unor astfel de prevederi ar determina pe termen scurt o creştere a pieţei negre până la nivelul de peste 36% din totalul consumului.

Articole din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *