Lecturi | Vasile Tărțan, după 40 de ani revine la Cluj, orașul studenției sale

Vineri, 8 iulie 2022, am avut bucuria să îl primim la Cluj-Napoca pe baritonul Vasile Tărțan, absolvent al Academiei de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, de care mă leagă o frumoasă prietenie de suflet. Scriitorul a venit din Germania, special pentru lansarea noului său roman.

Evenimentul cultural organizat de Editura Ecou Transilvan a avut loc la Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga” din Cluj-Napoca, iar cartea a fost prezentată de: Sorina Stanca – managerul Bibliotecii, scriitoarea Maria Someșan, o prietenă dragă mie, poetul Dr.Victor Constantin Măruțoiu, un profesionist care coordonează cu multă rigurozitate Colecția de Poezie și Colecția Universul Credinței din cadrul Editurii Ecou Transilvan și de către mine, Nadia Fărcaș, directorul editurii.

Ne-au încântat cu momente artistice Sara Mihali, cântăreaţă de operă cu o voce superbă, căreia îi doresc mult succes pe marile scene din țară și străinătate, și Ioana Roman, care ne bucură de fiecare dată cu cântecele ei, dar și cu frumoasele costume populare pe care le poartă, ducând obiceiurile și tradițiile mai departe.

De 40 ani, după ce s-a cunoscut cu Ana Maria, căreia i-a fost alături până în ultimul moment, când a plecat într-o lume mai bună, Vasile Tărțan a plecat alături de jumătatea sa, legal, în Germania, unde a fost angajat la Opera din Mannheim, fiind și azi un cunoscut cântăreț de operă. Împreună și-au creat acolo o viață pe deplin trăită, care stă mărturie vie a iubirii lor, astăzi transpusă în proza scriitorului. Vasile Tărțan ne surprinde cu un nou volum, de această dată un tulburător și complex roman cu puternice accente autobiografice și filozofice, care totuși poartă pe fiecare filă amprenta poetică, cea care l-a consacrat pe autor. În volumul Avatar în penumbrele beatitudinii sau Sfârșitul începutului, apărut recent la Editura Ecou Transilvan, scriitorul ne primește într-o lume intimă, a amintirilor, a introspecției, a secretelor dezvăluite, prin ochii personajului central, Felix Emanuel. Romanul este unul al întrebărilor cu și fără răspuns, care ne invită la o gândire profundă asupra sensului vieții și al iubirii, al riscurilor asumate pe care le implică, făcându-ne să reflectăm asupra pierderii, ca, în final, să ne regăsim pe noi înșine și divinul din noi. În miezul filozofic al romanului ni se relevă esența ființei, care se dezvăluie treptat, parcurgând fiecare etapă din viață, ajungând în cele din urmă la fântâna înțelepciunii pe care ne-o rezervă viața la cea de-a treia vârstă, când tot ce mai avem de învățat este să nu uităm – iubirea, credința, esența lucrurilor pe care în sfârșit o putem pătrunde. Din păcate, acum, între cele două personaje, Felix Emanuel și Adria, se interpune un gol imens, deși cei doi nu și-au dorit niciodată ca drumurile lor să se despartă; acum s-au instalat regretul, tristețea, dar au rămas gândurile, amintirile frumoase, toate sentimentele și momentele minunate trăite împreună, care au format un destin comun, o viață trăită din plin.

Mulțumesc din suflet: doamnei profesor Felicia Schlezak, cunoscutului poet Sandu Cătinean, domnului Nicolae Pop, domnului Dr. Eduard Boboc – directorul Muzeului ,,Octavian Goga” din Ciucea, conducerii, membrilor și scriitorilor din cadrul Cenaclului Literar-Artistic al cadrelor didactice ,,Octavian Goga” din Cluj-Napoca, Romulus Moldovan, Emil Pop, Pușa Lia-Popan, doamnei Iuliana Bod, domnului Vasile Bod și tuturor celor prezenți la această lansare de carte, în special minunatei Ana Maria și domnului profesor Teodor Curpaș, care ne veghează din ceruri.

Vă recomand romanul Avatar în penumbrele beatitudinii sau Sfârșitul începutului, în care ne regăsim cu toții, al scriitorului Vasile Tărțan, care pentru mine a rămas un prieten adevărat datorită simplității, modestiei, caracterului și bunătății de care a dat dovadă întotdeauna. El a știut să lupte și să meargă mai departe, chiar dacă uneori destinul i-a fost potrivnic.

Citind acest minunat roman ne dăm seama că scopul cunoașterii filosofice este ca omul, prin intermediul rațiunii întrebuințate corect, să atingă un nivel de conștiință superior, fiind capabil astfel să acceadă la cunoașterea esenței ființei, actualizând ceea ce are divin în el.

Nadia Fărcaș,

Director Editura Ecou Transilvan

„Intenția mea a fost tocmai să provoc, să ne gândim la noi înșine, de unde pornim și unde ar trebui să ajungem. Dorința mea primordială a fost să-mi omagiez familia, să nu treacă uitate momentele de restriște și cele de bucurie. Totul fiind intercalat pe o țesătură filozofică, însă neumbrit de aceasta, pe baza credinței în binele primit de la Dumnezeu.

În tinerețe am mai scris câteva eseuri, pentru mine personal. Le mai am și acum. Nu a fost grea trecerea de la proză la poezie, dar este mai greu să scrii proză decât poezie. În proză trebuie ții minte întreaga construcție de la bun început, iar cartea de față s-a conturat într-o perioadă de patru ani de zile”, a mărturisit Vasile Tărțan, în interviul acordat ziarului Făclia cu ocazia lansării de vineri.

Iulia GHIDIU

Foto Camelia Hodiș

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut