Lectura, un mod fascinant de a descoperi lumea

,,Probabil că nu există zile mai fericite din copilărie, ca acelea petrecute citind o carte extraordinară.” (Marcel Proust)

Ziua Națională a Lecturii 2022 a fost marcată la Școala Gimnazială ,,Ioan Bob” din Cluj-Napoca printr-o serie de acțiuni menite să promoveze lectura, ca modalitate de a descoperi lumea. Cele patru proiecte propuse – Zbor ghidat în lumea imaginației; Ocolul CĂRȚII în 24 de ore; O carte pentru fiecare și Cărți în dar, s-au derulat pe parcursul întregii săptămâni și au angrenat atât elevii, cât și familiile acestora.

Sub semnul proiectului Zbor ghidat în lumea imaginației, în 15 februarie, elevii claselor a V-a A și a VII-a A au trăit bucuria de a-i avea alături pe doi dintre îndrăgiții scriitori contemporani, Florin Bican și Horia Corcheș. Într-un dialog antrenant cu elevii, aceștia au împărtășit gânduri profunde atât din experiența de scriitor,  cât și din cea de cititor și le-au sugerat copiilor ce să citească și, mai ales, ce să  recitească, pentru a descoperi noi înțelesuri ale cărților.

Scriitorul Alex Moldovan a dat și el curs invitației Școlii Gimnaziale „Ioan Bob” de a participa la acțiunile dedicate Zilei Naționale a Lecturii. Astfel, în 17 februarie, Alex Moldovan și-a prezentat volumul ,,Olguța și un bunic de milioane”, context în care elevii clasei a V-a C au putu redescoperi farmecul cărţilor. De asemenea, autorul clujean a vorbit și despre cartea cei va apărea în curând „Povestiri de citit sub bancă”. 

În aceeași zi, elevii de la cunoscuta școală din centrul municipiului Cluj-Napoca s-au ȋntȃlnit online cu poetul și dramaturgul Matei Vișniec În cadrul dialogului, Matei Vișniec ale cărui piese de teatru sunt traduse și jucate în peste 30 de țări, a ținut să transmită un mesaj legat de importanța prețuirii limbii române. ,,Într-o eră digitală, care nu e decât un hoț de timp, acordați timp limbii române, nu lăsați să vă fie furat timpul, gratuit, de orișicine și pe orice temă!”, a semnalat scriitorul.

În cadrul proiectului Ocolul CĂRȚII în 24 de ore, elevii i-au încurajat pe cititorii mai mici și mai mari să le împărtășească și altora bucuria de a pătrunde în universul cărților aducătoare de lumină. Ei au realizat 38 de filmulețe de prezentare a unor cărți citite (recenzie de carte + lectura unor fragmente sugestive), care au fost postate pe pagina de facebook a școlii.

Proiectul O carte pentru fiecare le-a oferit elevilor clasei a VII-a A ocazia de a elabora cărți electronice, cu ajutorul platformei Story Jumper, pentru colegii lor mai mici, alături de conf. univ. dr. Carolina Bodea-Hațegan, de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Departamentul de Psihopedagogie Specială, UBB, președinte ASTTLR și prof. Dorina Talaș.

Tot pentru a cinsti Ziua Națională a Lecturii, în perioada 7-18 februarie 2022, elevii școlii au donat 500 de volume. Prin proiectul Cărți în dar s-a dorit crearea de mici biblioteci destinate copiilor proveniți din medii defavorizate, care frecventează programele de remediere școlară, derulate de ONG-urile cu care colaborează Școala Gimnazială „Ioan Bob”. „Prin implicarea elevilor noștri în această campanie, copiii din medii defavorizate primesc șanse reale la un viitor mai bun, iar educația prin lectură joacă un rol important. Avem certitudinea că magia acestei săptămâni va rămâne pentru mult timp impregnată în inimile noastre, iar activitățile viitoare vor avea ca motto versurile lui Matei Vișniec: ,,Deschizând o carte nouă/ Crești o nouă dimineață. În grădina de cuvinte Cu ferestrele spre viață.“, au precizat reprezentanții Școlii Gimnaziale ,,Ioan Bob”.

S.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut