Lawrence Foster și Orchestra Filarmonicii „Transilvania”, un adevărat regal muzical

Vinerea trecută, sala Auditorium Maximum a fost din nou plină. Era ușor de prevăzut, având în vedere invitatul mult așteptat. Lawrence Foster, căci despre el este vorba, a revenit la pupitrul dirijoral, cu aceeași măiestrie în mânuirea baghetei, cu același har de a captiva.

Un repertoriu susținut, din două părți – prima, Simfonia nr. 3 în Fa major de Brahms, op. 90, cea de-a doua – Opt dansuri slave, op. 46 de Antonin Dvorak, ambele momente complexe, de mare rezonanță.

O efuziune de melancolie și note dramatice, Allegro con brio, Andante, Poco allegretto, Allegro – Un poco sostenuto, simfonia brahmsiană impune modulații specifice, o alternanță permanentă între minor și major, o expresivitate aparte, o provocare și la nivelul tehnicii de interpretare.

Dansurile slave ale lui Antonin Dvorak, „o frumoasă combinație”, ca să îl citez pe Lawrence Foster (șapte originare din Boemia, iar unul din folclorul sârb) au adus un aport sporit de energie, au adus vivacitate, sonorități puternice, memorabile, într-o atmosferă fastuoasă, de celebrare a ethosului tradițional specific zonei. Fiecare dintre aceste dansuri se poate regăsi individual ca parte integrantă a unor concerte, însă puse împreună, efectul sonor și trăirea au atins cote maxime, grație, totodată, virtuozității Orchestrei clujene care a fost, și de această dată, la înălțimea așteptărilor.

Tactul, echilibrul, buna stăpânire a tehnicilor, precizia sunt cuvintele ce caracterizează cel mai bine arta de a dirija a lui Lawrence Foster, aclamat minute întregi de publicul numeros, pe bună dreptate. Vom avea ocazia să îl revedem în aceeași postură curând, întrucât următorul concert susținut de Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” îl va aduce din nou pe scenă în calitatea de dirijor, alături de tenorul invitat – Marius Vlad Budoiu și Cornel Groza, dirijorul corului.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut