La vară vom mânca… greieri!

• Greierele de casă devine a treia insectă autorizată ca ingredient alimentar pe piața UE

Comisia Europeană a autorizat, la sfârșitul săptămânii trecute, comercializarea greierilor de casă (Acheta domesticus) ca aliment nou în UE. Este a treia insectă pentru care se dă aprobare pentru consum și care vine după autorizațiile precedente emise în iulie anul trecut pentru larva desicată (viermele de făină) Tenebrio molitor și în noiembrie pentru Locusta migratoria.

„Greierele de casă va fi disponibil integral,  sub formă congelată, uscată sau de pudră. Prezenta autorizare a primit girul statelor membre la data de 8 decembrie 2021, ca urmare a unei evaluări stricte din partea Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară, care a ajuns la concluzia că această insectă nu prezintă pericole pentru consum dacă este folosită conform descrierii înaintate de întreprinderea solicitantă. Produsele care conțin acest nou aliment trebuie să fie etichetate corespunzător pentru a semnala eventuale reacții alergice” – precizează CE, într-un comunicat remis presei.

Același document amintește că, în ultimii ani, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a ajuns la concluzia că insectele reprezintă „o sursă de alimentație hrănitoare și sănătoasă, având un conținut ridicat de grăsime, proteine, vitamine, fibre și minerale”. În plus, insectele reprezintă „o parte consistentă a alimentației  zilnice a sute de milioane de oameni la nivel mondial”, „o sursă alternativă de proteine care ar putea înlesni trecerea către un sistem alimentar mai durabil”.

…Și uite-așa, încet, încet, vom deveni cu toții ființe… insectivore, spre fericirea porcilor care nu vor mai fi nevoiți să facă pestă porcină și a găinilor care, nemaifăcând gripă aviară, vor înlocui, cu cotcodăcitul lor vesel, țârâitul enervant al greierilor.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut