La simularea de la matematică: un hop de sărit, geometria

Peste 3.000 de elevi de clasa a VIII-a din orașul Cluj-Napoca și 5.834 de elevi din clasele a VIII-a din întregul județ au avut de susținut în 6 februarie 2024, cea de-a doua probă din cadrul simulării de la Evaluarea Națională, și anume proba de la matematică. Aceasta a constat în rezolvarea a 18 exerciții și probleme, potrivit edupedu.ro. În cadrul evaluării, o pondere însemnată au ocupat problemele de geometrie.

La primul subiect elevii au avut de rezolvat cinci exerciții de tip grilă și unul de analizat dacă o afirmație este adevărată sau falsă. Al doilea subiect a constat în șase exerciții de tip grilă, problemele fiind de geometrie. Elevii au avut de calculat și bifat măsura corectă a unui segment, măsura unui unghi, perimetrul unui triunghi, aria unui trapez, măsura unui arc. La subiectul al treilea problemele și exercițiile au fost combinate: de aritmetică, de algebră și de geometrie, dominând și aici problemele de geometrie. Exercițiile au solicitat din partea elevilor rezolvarea completă pe foaia de examen. La problemele de geometrie, elevii au avut de demonstrat că măsura unui unghi este de 70 de grade, că un patrulater este romb, că măsura unui segment are 5 cm, că două segmente sunt egale, că o dreaptă este paralelă cu un plan. De asemenea, elevii au avut de determinat un raport dintre ariile a două triunghiuri.Timpul de lucru a fost de două ore și, așa cum am precizat în articolele precedente, este prima dată când corectarea lucrărilor elevilor de la simularea Evaluării Naționale se efectuează digital, după ce lucrările elevilor sunt urcate de profesorii asistenți pe platforma digitală.

Peste 11.500 de elevi absenți la prima probă

La nivel național, la simularea Evaluării Naționale au fost implicați aproximativ 24.000 de profesori asistenți și peste 12.000 de evaluatori, a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca. Rezultatele vor fi comunicate individual în data de 23 februarie și vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare. Notele obținute nu se trec în catalog, doar la solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui.

Potrivit Ministerului Educației, la nivel național, rata de prezență a elevilor la prima probă, adică la limba și literatura română, a fost de 93,4%. Din cei 176.266 de elevi înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului școlar curent, la prima probă au absentat peste 11.500 de elevi. De asemenea, șase elevi au fost scoși din examen deoarece au copiat.

Simularea de la Evaluarea Națională se încheie în data de 7 februarie 2024, când are loc examenul de la proba scrisă la limba și literatura maternă.

T.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut