La pensii mici procente multe şi invers

Deşi prin iarnă, ce-i drept înainte de pandemie, Violeta Alexandru, ministrul Muncii susţinea că PNL-ul va respecta legea votată în Parlament şi va majora pensiile cu 40%, ba chiar şi că există bani prevăzuţi în buget pentru asta, acum lucrurile par a se schimba. De o vreme încoace, Florin Câţu, ministrul Finanțelor a spus în repetate rânduri că pensiile vor fi majorate de la 1 septembrie cu doar 10%. Cîțu susţine că trecem prin “cea mai dificilă perioadă pentru economie din ultima sută de ani”, şi că până și creșterea de 10 procente va fi greu de acoperit.

Ce nu înţeleg eu – pe lângă multe altele – este de ce toate partidele (că e vorba de PSD, de PNL sau de altele) ţin la creşterea tuturor pensiilor cu un procent fix, indiferent cât ar fi acesta: 40, 10 sau oricât altcâtva la sută. Rezultatul numai bun nu poate fi.

Să luăm în calcul o pensie de 5.000 lei (sunt destule şi dintre acestea) şi una de 1.000 lei (dintre acestea sunt chiar prea multe). Acum, diferenţa între ele este de 4.000 lei. Majorarea cu 40% a celeia de 5.000 lei, însemnă o creştere de 2.000 lei şi rezultă o pensie de 7.000 lei. Creşterea, tot cu 40% a celeia de 1.000 lei duce la un spor de numai 400 lei, până la 1.400 lei. Diferenţa între cele două pensii majorate identic creşte la 5.600 lei. Evident, diferenţa se accentuează şi în cazul unei majorări cu doar 10%. Păi, treabă bună este asta? Să se adâncească în continuare discrepanţele sociale? Unii abia să aibă cu ce trăi, iar ceilalţi…

Oare nu ar fi cumva mai bine ca pensiile să crească diferenţiat? Cele mici cu un procent mai consistent, iar cele mari cu unul mai temperat, sau chiar deloc dacă nu sunt bani pentru asta? Căci, până la urmă, asta clamează toate partidele, indiferent care ar fi ele: protejarea persoanelor cu venituri reduse.

Nu vreau să avansez eu procente în funcţie de dimensiunea pensiei. A făcut-o deja Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România: pentru pensiile între 500 şi 800 de lei – 40%; pentru cele între 801-1.500 lei – circa 15%; pentru pensii peste 1.500 lei – majorare cu rata inflaţiei; pensiile peste 5.000 lei se “îngheaţă”. Tranşele de creştere sunt alese şi în funcţie de numărul pensionarilor. În total avem în jur de 5,1 milioane pensionari. Circa 1,8 milioane dintre ei au pensii între 500 şi 800 de lei, iar aproximativ 1.930.000 primesc între 801-1.500 lei. Împreună reprezintă binişor peste jumătate: 3,73 de milioane.

Nu ştiu dacă aceste procente sunt “corecte”, dar, până la urmă, dreptate absolută nu există. Această majorare diferenţiată, i-ar defavoriza, oarecum, pe unii. Vor primi, procentual vorbind, mai puţin. Însă, nici ca unii să primească tot mai mult şi mai mult decât ceilalţi nu este corect. Diferenţa între pensii există deja, reflectă suficient de mult importanţa socială a muncii desfăşurate, diferenţa asta nu mai trebuie amplificată. Trebuie în schimb crescut, şi chiar consistent, nivelul pensiilor infime, din care abia se poate trăi.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie

3 Responses to La pensii mici procente multe şi invers

 1. Scula

  Poate nu stiati dar exista o valoare a punctului de pensie. O crestere diferentiata ar anula acest punct. Cresterea diferentiata nu ar reflecta contributivitatea si ar fi o tampenie, de exemplu o pensie de 800 lei ar ajunge conform propunerii idiotilor din Consiliul National…la 1120 ,una de 801 lei la 921 lei, una de 900 la 1003 lei. Exista si pensii cinstite de 5000 lei pentru care s-a contribuit cu sume mari la bugetul de stat. De ce sa-i dezvantajam pe acestia in detrimentul unora care au contribuit cu sume mici pentru ca nu le-a placut munca. Suntem in comunism cumva?

  • pop

   Pensii cinstite de 5000lei? …pe cine vrei sa prostesti ba scula? A cui scula esti ba?

  • Aiurel

   Poate că sunt și salarii mici la multă muncă. Poate că trebuie să ai și norocul să găsești un serviciu cu salariu mare (chiar cu multă muncă, muncă pe care ai fi dispus să o faci, dar… nu-i). Și nu întotdeauna ăia cu salarii „cinstite” de 5.000 de lei muncesc mult. Mai sunt și sinecuri bine plătite. Relații să fie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *