La Dej a început recoltatul porumbului siloz

Toamna bate la uşă, și asta se simte din plin în agricultură. Chiar dacă dimineţile şi nopţile sunt mai reci, pe fermele din jurul municipiului Dej muncile agricole încep dimineața devreme. Și asta nu întâmplător, fiindcă la ordinea zilei revine recoltatul porumbului. Deocamdată porumbul siloz dă de lucru fermierilor din împrejurimile oraşului aflat la confluenţa Someşurilor.

Aşa cum procedam şi în anii trecuţi, în această perioadă am făcut o vizită la ferma companiei „Agromec” Dej, unde munca este în toi. După cum ne-a declarat administratorul societăţii, Traian Mureşan, pe terenurile din vecinătatea localităţii Nima a început recoltatul porumbului siloz, o lucrare de sezon ce nu poate fi amânată, deoarece firma deţine şi o fermă zootehnică cu peste o sută de bovine. Pentru asigurarea hranei la un efectiv atât de mare de animale se pune accent pe cultivarea plantelor furajere. Astfel, numai culturile cu porumb siloz ocupă peste 200 de hectare în hotarul municipiului Dej. Recoltatul a început mecanic, cum, de altfel, se efectuează toate lucrările agricole, ţinînd cont că în cadrul Agromec se execută și reparaţii de maşini şi utilaje agricole (este vorba de fosta Stație de Mecanizare Agricolă Dej, pe vremuri unitate fruntaşă în judeţul Cluj). Munca la recoltat se deruleză în condiţii bune după ploile căzute la sfârşitul lunii august, agricultorii dispunând în aceste zile de timp frumos. Urmează ca, în săptămânile următoare, să înceapă şi culesul porumbului boabe, cultivat pe 50 hectare, aceasta fiind o altă etapă a calendarului de lucru pe terenurile societăţii dejene, cunoscută îndeosebi prin ferma zootehnică. Apoi vor începe însilozările, o altă lucrare de toamnă. În acest an, aproape la toate culturile sunt producţii bune la hectar, condiţiile meteorologice fiind favorabile și pentru culturile păioase, şi pentru cele prăşitoare.

În împrejurimile municipiului Dej, porumbul se află într-o fază avansată de coacere, asta am sesizat şi în comuna Căşeiu, unde în curând gospodarii celor zece sate componente se pot apuca de cules. Pe acele meleaguri porumbul este recoltat manual, dar în centrul de comună prin curţile oamenilor am văzut şi utilaje moderne.

SZ.Cs.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut