Junping Qian dirijează Orchestra Filarmonicii „Transilvania”

În această vineri, la Filarmonică vom fi din nou plăcut surprinși, atât de invitați cât și de repertoriul pe care ni l-au pregătit alături de Orchestră.

Se anunță o seară aparte, o seară care înseamnă debutul dirijoral pe scena clujeană al lui Junping Qian și, totodată, reîntâlnirea cu violoncelistul Octavian Lup, pe care, de curând, am avut plăcerea de a-l asculta în cadrul unui recital susținut la Muzeul de Istorie a Transilvaniei alături de alți doi tineri virtuozi, Mihai Diaconescu și Valentin Șerban.

Repertoriul, cum spuneam, atrage de asemenea atenția, Ceaikovski revine în program, de această dată cu Simfonia nr. 4 în fa minor, experiența muzicală fiind completată de Concertul în mi minor pentru violoncel, ultima lucrare de anvergură compusă de Edward Elgar.

Junping Qian

Junping Qian a avut prima sa experiență în calitate de dirijor pe când avea doar 10 ani.  Ulterior, până la momentul absolvirii, a activat ca dirijor asistent al Orchestrei de Tineret din Shanghai a Școlii Gimnaziale din oraș, afiliată la Conservatorul de Muzică din Shanghai.

A urmat studiile la Curtis Institute of Music, University of Cincinnati cu Mark Gibson și în cadrul școlii de dirijat Pierre Monteux din Maine, sub îndrumarea lui Michael Jinbo. De asemenea, i-a avut ca mentori pe Otto Werner Mueller și Daniel Harding (din 2014).

Junping Qian este laureat al concursului de dirijat Delun Li China National (2012) și al Concursului Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales București (2017).

Debutul în Europa a avut loc în anul 2012, în cadrul Festivalului Verbier, iar acum se află pentru prima dată la Cluj-Napoca și tot pentru prima dată pe scena Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

Este dirijor asistent al Royal Scottish National Orchestra, iar la începutul acestei stagiuni a debutat alături de London Philharmonic Orchestra.

Octavian Lup

Octavian Lup s-a născut la Cluj-Napoca iar în anul 2013 a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, clasa profesor Marin Cazacu, continuându-și studiile la Conservatorul Național Superior din Paris, sub îndrumarea profesorilor Roland Pidoux și Xavier Phillips. Totodată, în cadrul „Kronberg Academy” din Germania a studiat cu violonceliștii Frans Helmerson și Gary Hoffman. Din anul 2019 este Doctor în Muzică al Universității Naționale de Muzică din București și violoncelist în Orchestra Operei Naționale din capitală.

Octavian Lup a putut fi urmărit evoluând ca solist alături de toate filarmonicile importante din țară. A fost de asemenea prezent pe numeroase scene internaționale de prestigiu, amintim câteva dintre ele: „Musikverein” din Viena, „Konzerthaus” din Berlin, „Philharmonie Berlin”, „Concertgebouw” din Amsterdam, „Luxembourg Philharmonie”.

A fost distins cu numeroase premii: Premiul I și Marele Premiu la toate Olimpiadele Naționale de Muzică între anii 2001-2007; Marele Premiu la Concursul Internațional „George Georgescu” Tulcea; Marele Premiu la Concursul Național “W. A. Mozart” Târgoviște; Premiul al II-lea la Concursul Internațional “David Popper” Ungaria; Marele Premiu la Concursul Național „Paul Constantinescu” București; Marele Premiu la Concursul Național „Mihail Jora” București; Semifinalist al Concursului Internațional „George Enescu” în 2014 şi în 2016.

Activitatea solistică prosperă este susținută de cea didactică, Octavian Lup fiind lector universitar doctor în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Mai mult, este dirijorul orchestrei „New Hope”, pe care a înființat-o în anul 2019.

Iulia GHIDIU

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut