Jumătate dintre părinţii britanici vor revenirea pedepselor corporale în şcoli

49% dintre părinţii din Marea Britanie s-au declarat favorabili reinstituirii pedepselor corporale uşoare în şcoli, potrivit unui sondaj efectuat de YouGov pentru Times Educational Supplement, pe un eşantion de 2.000 de părinţi şi 530 de copii de şcoală gimnazială, relatează La Stampa în ediţia de sîmbătă.

„Problema este că autoritatea adulţilor este în criză în multe şcoli”, a declarat ministrul britanic al educaţiei, Michael Gove.

„Nu există nicio intenţie de a reveni la pedeapsa corporală”, a declarat un purtător de cuvînt al Ministerului Educaţiei. „Întărim puterea de intervenţie a profesorilor şi în acest fel autoritatea lor”, a precizat el.

Aceasta înseamnă să se permită cadrelor didactice să imobilizeze copiii violenţi şi  să-i percheziţioneze dacă consideră că au asupra lor obiecte interzise.

 ”Dacă lipseşte ordinea, un profesor tînăr şi neexperimentat riscă să devină victima agresorilor şi să părăsească profesia”, a declarat pentru „The Daily Telegraph” Sir Michael Wilshaw, preşedintele ”Mossbourne Community Academy” din Hackney. „Circa un sfert dintre profesori abandonează şcoala în primii ani şi aceasta este o pierdere tragică de talente”, a precizat el.

A doua surpriză a sondajului este faptul că şi în rîndul elevilor 19% sînt în favoarea „caning-ului” (altoirea cu joarda), acelaşi lucru fiind valabil şi pentru „smacking” (altoirea cu palma).

Trei sferturi dintre mamele şi taţii din Regatul Unit sînt favorabili şi unor măsuri mai ”soft”, dar tot din arsenalul vechii şcoli – suspendări, exmatriculări, izolare, precum şi metoda de a scrie rînduri întregi despre comportamentul rău.

85% dintre părinţi cred că profesorii nu sînt respectaţi suficient de copii şi că, pe vremea lor, disciplina în sala de clasă era mult mai severă.

În privinţa pedepselor corporale, Marea Britanie fost întotdeauna divizată. Ele au fost abolite în 1986, cînd moţiunea a ajuns în Camera Comunelor, la o diferenţă de numai un vot, acela al lui Margaret Thatcher, care se afla la un prînz cu Nancy Reagan şi care a sosit cu întîrziere în aulă pentru a vota împotrivă.

Deşi interdicţia a vizat numai la şcolile publice, în realitate şi instituţii private cum ar fi Eton, care pedepseau corporal pînă în 1970, s-au adaptat curînd.

Pe de altă parte, CEDO a intervenit în această problemă, reducînd semnificativ severitatea unor directori demni de romanele lui Dickens. O anchetă a Stopp, o organizaţie a cadrelor didactice care se opun pedepsei corporale, a dezvăluit că la începutul anilor ’80 un copil era pedepsit corporal la fiecare douăzeci de secunde.

Articole din aceeasi categorie