Județul Cluj va avea un plan de acțiune în domeniul drogurilor

Județul Cluj va avea un plan de acțiune în domeniul drogurilor pentru perioada 2022-2026. inițiativa a fost lansată în cadrul ședinței de joi a Autorității Teritoriale de Ordine Publică iar președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe a anunțat că va fi inițiat un proiect de hotărâre în acest sens.

La ședința de joi a Autorității Teritoriale de Ordine Publică a fost dezbătută, printre altele, tema fenomenului consumului de droguri care afectează și județul Cluj, la discuții luând parte comisarul șef de poliţie Sebastian Marcu, șeful Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al judeţului Cluj. „Consumul de droguri este o realitate pe care nu o putem ignora iar în calitate de părinți, de cetățeni responsabili dar mai ales de reprezentanți ai instituțiilor publice, trebuie să depunem toate eforturile astfel încât acest fenomen să fie diminuat”, a declarat consilierul județean Maria Forna, președintele ATOP Cluj.

 

În cadrul evenimentului, comisarul șef Sebastian Marcu a prezentat activitatea Centrului, precizând că cea mai mare provocare a acestei structuri este lipsa de personal. „Totodată, există nevoia unei colaborări mai intense între Centrul județean și administrațiile publice locale, în special a celor din mediul urban, cu scopul limitării impactului și a consecințelor legate de fenomenul drogurilor asupra sănătății și siguranței publice”, a spus Sebastian Marcu. Specialistul în prevenirea consumului de droguri a arătat că în ultimul timp s-a constatat că vârsta consumatorilor de droguri este tot mai mică iar numărul de cazuri este în creștere nu doar la nivel județean ci și național.

Președintele ATOP Cluj a transmis că la ședința de Consiliu Județean din 31 octombrie, va fi supus la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului de acțiune în domeniul drogurilor la nivelul județului Cluj pentru perioada 2022-2026, în scopul implementării Strategiei Naționale în Domeniul Drogurilor 2022-2026. Prin acest proiect, Consiliul Județean Cluj va aloca fonduri de la bugetul Județului Cluj, pe parcursul derulării planului de acțiune în perioada 2022-2026, în vederea implementării unor proiecte și campanii de informare și prevenire a populației cu privire la fenomenul drogurilor.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe a anunțat că încă din anii precedenți, forul județean s-a implicat activ în prevenirea și combaterea acestei probleme, arătându-și întreaga disponibilitate pentru colaborarea cu organismele specializate. „Având în vedere dinamica schimbărilor din societatea actuală, ne dorim să susținem în continuare activitatea actorilor implicați în lupta antidrog”, a spus Tișe.

El a precizt că între Consiliul Județean Cluj și Agenția Națională Antidrog a fost încheiat, în anul 2019, un Protocol de colaborare în vederea implementării proiectelor ,,ABC-ul emoțiilor”, ,,Cum să creștem sănătoși”, ,,Necenzurat” și ,,Mesajul meu Antidrog”. În cursul acestui an  acest protocol a fost prelungit până la data de 31 decembrie 2022, fiind suplimentată și suma alocată susținerii acestor inițiative până la valoarea de 64.000 de lei, bani asigurați din bugetul local al județului. Totodată, forul administrativ județean asigură sediul structurii teritoriale antidrog, printr-un contract cu titlu gratuit, începând cu anul 2005.

De asemenea, în cadrul ședinței ATOP, cei prezenți s-au angajat că din bugetul acestei entități aferent anului 2023 să se realizeze un parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog în vederea inițierii unor campanii de informare și conștientizare în rândul tinerilor din județul Cluj.

Datele obținute de ziarul Făclia cu privire la numărul de persoane care ajung la spital din cauza consumului de droguri sunt alarmante. Numai în primele șase luni ale acestui an au ajuns pentru tratament la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean din Cluj-Napoca aproape la fel de mulți clujeni dependenți de droguri câți au fost internați pe tot parcursul anului 2020.

Conform informațiilor noastre, numărul internărilor a crescut considerabil în ultimii ani din cauza consumului de droguri.

Numeroşi clujeni au căzut în patima drogurilor sau a jocurilor de noroc, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19. Depresia, lipsa altor activităţi i-au făcut pe mulți să consume substanțe psihoactive. Majoritatea celor care ajung la tratament la Secția de Psihiatrie sunt tineri.

Numeroși indicatori referitori la substanțele cel mai frecvent consumate sugerează că disponibilitatea drogurilor rămâne ridicată.

Primele semne de sevraj sunt insomnia, anxietatea, frisoanele şi stările de panică. Specialiştii Antidrog atrag atenţia că substanţele psihoactive sunt produse în laboratoare improvizate, dar şi că ingredientele diferă de la un vânzător la altul. Unele pot să conţină inclusiv otravă de şobolani sau acetonă.

În primele șase luni ale acestui an, la Secția de Psihiatrie III a Spitalului Județean de urgență din Cluj-Napoca au fost internate 117 persoane. Comparativ, pe parcursul anului 2020 au ajuns la Psihiatrie III 129 de persoane iar anul trecut 156 de pacienți.

Cosmin PURIȘ

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut