Județul Cluj are încă un Tezaur Uman Viu

Ministerul Culturii, prin Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, anunţă că va acorda titlul onorific de Tezaur Uman Viu unui număr de 15 persoane purtătoare, creatoare şi păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, în cadrul celei de a X-a ediţii a Programului Tezaure Umane Vii, printre cei care au primit acest titlu onorific se numără și clujeanul Iosif Bordea din localitatea Muntele Rece.

În vârstă de 64 de ani, Iosif Bordea din Muntele Rece face cărbuni din tinerețe. A învățat de la tatăl său, care s-a ocupat tot de cărbunărit, dar și de la bunicul. La început spune că nu i-a prea plăcut, „e mult fum, iar noaptea trebuie să te trezești de câteva ori ca să ai grijă ca să nu ardă prea tare cărbunarea”. Acum face cărbuni cu plăcere, ajutat de soția sa, Ileana.

Cei care primesc această distincţie transmit, prin talentul şi efortul lor, un anumit element de patrimoniu cultural imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilităţii acestuia în cadrul comunităţilor.

Pornit ca o iniţiativă UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial, programul face parte din măsurile luate de Ministerul Culturii în conformitate cu Legea nr. 26/2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial şi urmăreşte identificarea şi recunoaşterea la nivel naţional a celor care sunt creatori şi păstrători ai valorilor tradiţionale, în cadrul comunităţilor din care fac parte.

Titlul de Tezaur Uman Viu este viager, personal şi netransmisibil şi se acordă pentru România de către Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut