Jucăriile trebuie achiziţionate numai din magazine specializate

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) recomandă, în apropierea zilei de 1 Iunie, achiziţionarea jucăriilor numai din magazine specializate, unde se eliberează documente de cumpărare.


„Vrem să atragem atenţia asupra faptului că o jucărie periculoasă este acel produs care pune în pericol sănătatea sau chiar viaţa copiilor noştri. (…) O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor mai mici de 3 ani, cărora nu le sunt destinate jucăriile care conţin componente de dimensiuni reduse”, se menţionează într-un comunicat al Autorităţii.


Recomandări pentru cumpărători

Printre recomandările pe care reprezentanţii de la Protecţia Consumatorilor le au pentru cumpărători se află: * să achiziţioneze jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamaţie * să aleagă întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale * jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea jucăriei * să ştie că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească * să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici * trebuie să respecte atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”.
În plus, consumatorii trebuie să ştie şi să verifice că jucăriile trebuie să aibă marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil, următoarele elemente: * coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi) * numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare) * marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură.
Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele menţionate anterior sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoţeşte jucăria.
Totodată, este important să se verifice existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării.
De asemenea, trebuie să existe traducerea obligatorie în limba română a instucțiunilor și să se respecte întocmai aceste instrucţiuni şi precauţii.
Orice reclamaţie legată de o jucărie achiziţionată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului / magazinului de la care a fost cumpărată şi, în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut