Johnson&Johnson amână distribuirea vaccinului său în Europa, după întreruperea administrării în SUA

Grupul farmaceutic american Johnson & Johnson a anunțat marți că a luat decizia să amâne începerea distribuirii vaccinului său anti-COVID-19 în Europa, după ce autoritățile sanitare americane au recomandat ”o pauză” în administrarea acestui vaccin, pentru a fi investigate șase cazuri rare de tulburări de coagulare a sângelui semnalate în SUA, relatează AFP și Reuters, citate de AGERPRES.

Vaccinul Johnson & Johnson, administrat în doză unică, a fost autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), dar încă nu a fost utilizat în Uniunea Europeană.

În SUA au fost administrate până în prezent peste 6,8 milioane de doze din acest vaccin, dar agențiile sanitare americane au cerut marți suspendarea utilizării acestui ser după semnalarea a 6 cazuri de tromboze la femei cu vârste între 18 și 48 de ani, dintre care una decedat, iar alta a fost internată în stare critică. În toate aceste cazuri este vorba despre un tip de cheag sanguin denumit ”tromboza sinusului venos cerebral” (CVST ) și asociat cu niveluri reduse ale trombocitelor.

Responsabilul președinției americane însărcinat cu gestionarea crizei sanitare, Jeff Zients, a apreciat că întreruperea administrării vaccinului Johnson & Johnson, ca măsură de ”precauție extremă”, nu va avea un impact semnificativ asupra campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în SUA, întrucât acest ser reprezintă mai puțin de 5% din totalul dozelor folosite în această țară.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) au emis o declarație comună în care menționează că astfel de efecte adverse par să fie extrem de rare în prezent și nu a fost stabilită o relație de cauzalitate între vaccin și formarea de cheaguri sangvine. Cele două instituții americane se vor reuni miercuri pentru a analiza cazurile semnalate.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat săptămâna trecută că examinează patru cazuri rare de formare a unor cheaguri sangvine la persoane vaccinate cu vaccinul Johnson & Johnson în SUA, la fel cum a procedat pentru cazurile asemănătoare semnalate după vaccinare cu serul produs de AstraZeneca-Oxford

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut