Joe Biden la Varşovia: ”Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia – niciodată”

Preşedintele SUA, Joe Biden, a dat asigurări că Ucraina, afectată de război, „nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia”, afirmaţie făcută în cadrul unui discurs rostit în Polonia, înainte de împlinirea unui an de la invazia rusă.

„Un dictator determinat să reconstruiască un imperiu nu poate eroda niciodată dragostea unui popor pentru libertate, brutalitatea nu va zdrobi niciodată voinţa celor care vor să rămână liberi”, a insistat Biden.

„Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia – niciodată”, a afirmat preşedintele SUA în prezenţa a mii de oameni adunaţi în faţa Castelului regal din Varşovia.

Vorbind la o zi după vizita sa surpriza în capitala Ucrainei, preşedintele SUA a subliniat că Kievul este încă în picioare.

„Kievul este puternic
„Kievul este puternic, Kievul este mândru şi mai presus de toate este liber”, a spus el mulţimii care purta steaguri poloneze, ucrainene şi americane.

”Acum un an, lumea se pregătea pentru căderea Kievului. Ei bine, tocmai am venit de la Kiev şi pot raporta că Kievul rămâne puternic. Kievul rămâne mândru, rămâne semeţ şi, cel mai important, rămâne liber”, a spus Biden în faţa miilor de persoane strânse la Castelul Regal din capitala poloneză, un simbol al oraşului cândva distrus în mare parte în Al Doilea Război mondial şi ulterior reconstruit.

”Un dictator hotărât să reconstruiască un imperiu nu va putea distruge dragostea poporului pentru libertate, brutalitatea nu va sparge niciodată voinţa celor care doresc să rămână liberi. Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia – niciodată”, a accentuat liderul american.

El a acuzat forţele ruse de ”brutalitate extraordinară” în Ucraina, inclusiv de comiterea unor ”crime împotriva umanităţii”, spunând că trupele ruse au folosit violul ca armă de război, au furat copii ucraineni şi au bombardat gări, maternităţi şi orfelinate.

Joe Biden şi-a continuat discursul afirmând: ”Occidentul nu complotează pentru a ataca Rusia, aşa cum Putin a spus astăzi. Milioane de cetăţeni ruşi care vor doar să trăiască în pace cu vecinii lor nu sunt inamici”.

Sancțiunile contra Rusiei vor fi menținute

Liderul de la Casa Albă a anunţat că sancţiunile impuse de Washington contra Rusiei vor fi menţinute şi extinse. ”Continuăm să menţinem cel mai amplu regim de sancţiuni impus vreodată asupra vreunei ţări în istorie. Şi vom anunţa sancţiuni suplimentare în această săptămână, împreună cu partenerii noştri”

Pe de altă parte, preşedintele Joe Biden a reafirmat angajamentul ţării sale faţă de clauza apărării colective în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi a anunţat că Statele Unite vor găzdui anul viitor un summit al NATO, când organizaţia va împlini 75 de ani.

”Să nu existe niciun dubiu, angajamentul Statelor Unite faţă de alianţa noastră NATO şi faţă de Articolul 5 este solid ca o stâncă. Fiecare membru al NATO ştie asta. Şi Rusia ştie şi ea acest lucru: un atac împotriva unuia înseamnă un atac împotriva tuturor”, a accentuat Biden.

Aplauze pentru Republica Moldova

În discursul său istoric susţinut la Varşovia, în faţa a mii de oameni, la un an de la declanşarea agresiunii ruse în Ucraina, Biden a ținut să remarce că în Republica Moldova cetățenii au hotărât să trăiască în libertate, să îşi recapete independenţa şi să meargă pe drumul integrării europene.

„Cetăţenii Republicii Moldova au hotărât să trăiască în libertate, să îşi recapete independenţa şi să meargă pe drumul integrării europene. Preşedinta Maia Sandu, nu sunt sigur dacă este azi aici, dar sunt foarte mândru să fiu alături de dumneavoastră şi de oamenii liberi ai Republicii Moldova şi merită aplauze pentru asta”, a declarat Joe Biden într-un discurs rostit la Castelul Regal din capitala poloneză.
Preşedinta Republicii Maia Sandu a asistat la discursul liderului american.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut