„Jocu’ la șură”, la Gherla

Duminică, 26 septembrie, între orele 14:00 – 22:00, în centrul orașului Gherla are loc o nouă ediție a Sărbătorii cântecului, dansului și portului popular românesc „Jocu’ la șură”.

Proiectul, istoric vorbind, a fost realizat în cadrul ansamblului „Tradiții” al familiei Zegrean – Istici, înființat în anul 2000, sub egida Casei Municipale de Cultură Gherla. Inițiator, realizator și coordonator de proiect nu este nimeni altul decât mult implicatul în viața culturală gherleană, Constantin Istici, un valoros instrumentist al naiului, referent cultural în cadrul aceleiași instituții de cultură.

Ca spectacol, proiectul „Jocu’ la șură”, a fost prezentat de-a lungul anilor pe diferite scene din țară, inclusiv la Radio și Televiziunea Română. Ca eveniment sărbătoresc a fost prezentat, pentru prima oară, în decembrie 2006, la Strasbourg, în Piața Guttenberg, cu ocazia primirii României în Comunitatea Europeană și imediat, ca o a doua ediție, la Gherla, în 31 ianuarie 2007, dar și la Sibiu – Capitală Culturală Europeană și la Festivalul de Folclor de la Mamaia.

Ediția din acest an are loc în organizarea: Primăriei și Consiliului Local Gherla, Casei Municipale de Cultură Gherla, Ansamblului „Zestrea” și Ansamblului „Tradiții”, în parteneriat cu: Consiliul Județean Cluj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Societatea Cooperativă – Oraș Gherla.

În premieră, această tradițională manifestare se desfășoară în Parcul Central din Piața Libertății, chiar în centrul municipiului Gherla. Vor urca pe scenă Alexandru Bob-Siminic – multipremiat la concursuri și festivaluri, inclus în arhivele de folclor și fonoteca radio, „Țibleșul” – grupul tradițional de jucăuși și ceterași din Groșii Țibleșului, jud. Maramureș. De asemenea, vor evolua muzicanții și jucăușii din Ceuaș (Săsesc), comuna Mica, jud. Mureș, Grupul Tradiții Ormănene –  Orman, jud. Cluj, condus de Aurora Cozma, ceterașii   Nucu de la Fizeș, jud. Cluj și Izidor Rostaș-Senior, Izidor Rostaș-Junior, Botiș Călin, Formația de dansuri tradiționale Frata și Grupul instrumental Lia Pop din Frata – multipremiat la concursuri și festivaluri, inclus în arhivele de folclor și fonoteca radio, „Jocul Însuraților”, Reghin, jud. Mureș – grup folcloric tradițional de jucăuși și muzicanți, laureat la festivaluri și concursuri naționale și internaționale, partener de colaborări cu Ansamblul Folcloric Doina Mureșului -, și nu în ultimul rând apreciatul instrumentist Constantin Istici. De asemenea, în programul manifestării mai figurează orchestra „Lăutarii Gherleni”.

Mai sunt invitați să urce pe scenă toți cei care vor demonstra calități de horitori și povestitori. Se acordă premii și diplome pentru toate categoriile de artiști.

Și în acest an participanții pot admira expoziția etnografică, realizată din colecția de familie, de Perșa Cristina, din Gherla.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut