Jandarmi, polițiști, pompieri și medici, „de veghe” la Untold 2021

Efective din cadrul grupărilor de jandarmi mobile Cluj-Napoca și Târgu Mureș, împreună cu celelalte instituții MAI sau cu atribuții în domeniu, vor acționa în sistem integrat pentru asigurarea ordinii publice pe timpul festivalului Untold 2021.

„Zilnic, aproape 1000 de jandarmi și polițiști, pompieri, medici, voluntari SMURD, peste 600 de agenți ai firmei de pază și 75 de polițiști locali vor fi implicați în asigurarea siguranței și protecției participanților și acordarea asistenței medicale de primă urgență. Forțele de ordine vor fi prezente în zona desfășurării evenimentului pentru prevenirea oricăror incidente, vor institui elemente de prefiltrare și temporizare pe traseele de afluire și defluire a participanților, precum și echipaje de intervenție în zonele aglomerate, a gărilor, aeroportului, pe traseele mijloacelor de transport în comun, în zonele de cazare a turiștilor români și străini, precum și pentru monitorizarea și fluidizarea traficului rutier și pietonal” – se precizează într-un comunicat remis presei.

Conform comunicatului, aproximativ 400 de jandarmi participanți la misiune, cu câini de serviciu și mijloace tehnice din dotare, vor acționa zilnic în scop preventiv și descurajator, având elemente de dispozitiv în tot perimetrul festivalului, prin posturi, patrule și rezerve de intervenție antiteroriste, precum și pentru restabilirea ordinii publice la nevoie, pentru supravegherea accesului, verificarea respectării regulilor de comportament și a măsurilor de protecție sanitară specifice, precum și gestionarea operativă a oricăror fapte antisociale constatate.

Același document amintește că la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au fost dispuse măsuri suplimentare, pentru siguranța participanților la festival. Zilnic, vor acționa peste 350 de polițiști de ordine publică, rutieră, acțiuni speciale, investigații criminale, criminaliști, precum și din cadrul altor structuri, pentru prevenirea incidentelor și luarea măsurilor care se impun. Alături de aceștia vor acționa și polițiști din cadrul eșaloanelor superioare, precum și din cadrul altor inspectorate de poliție județene.

De asemeni, pe timpul desfășurării festivalului, un echipaj al Unității Speciale de Aviație Caransebeș, din cadrul Inspectoratului General de Aviație al MAI, cu un elicopter tip IAR-316 va survola zona cu misiunea de a monitoriza și transmite în timp real datele necesare pentru buna desfășurare a acestui eveniment.

Din punct de vedere operativ, personalul din Centrul Operațional, cât și cel pe linie de comunicații aeronautice din Unitatea Specială de Aviație Cluj-Napoca vor asigura suportul tehnic al aeronavei pe timpul festivalului.

„Descurajarea și combaterea consumului, deținerii și traficului de substanțe interzise rămâne și în acest an un obiectiv principal. Astfel, polițiștii din cadrul inspectoratului, împreună cu cei specializați în combaterea criminalității organizate, vor acționa ferm în acest sens” – se precizează în comunicat.

În incinta festivalului va fi amenajată o mini – secție de poliție, pentru gestionarea eficientă a sesizărilor și pentru a interveni prompt în orice situație. Polițiștii de prevenire vor fi și ei prezenți, venind în întâmpinarea participanților cu recomandări și experimente inedite. În efectuarea controalelor pirotehnice, pe întregul areal al festivalului, polițiștii vor fi sprijiniți de câini specializați în detectarea substanțelor explozive.

În fiecare zi a festivalului, peste 130 de salvatori ISU și UPU-SMURD vor fi gata să intervină în caz de nevoie. Asistența medicală de urgență, operațiunile de evacuare a persoanelor, stingerea incendiilor și acordarea primului ajutor calificat vor fi asigurate de medici și asistenți din cadrul UPU-SMURD Cluj, ofițeri și subofițeri ISU Cluj, precum și voluntari ai celor două structuri. În perimetrul festivalului vor fi operaționalizate patru puncte medicale avansate pentru acordarea primului-ajutor calificat și asistenței medicale de urgență, iar echipaje mixte de pompieri și paramedici vor patrula în permanență în întreaga zonă de desfășurare a festivalului.

Premergător și pe timpul evenimentului, specialiștii din cadrul inspecției de prevenire desfășoară verificări și controale preventive, pe linia apărării împotriva incendiilor și protecție civilă, pentru a asigura respectarea reglementărilor pe această linie la amenajările temporare și obiectivele din perimetrul locației festivalului, cât și cele din zonele adiacente.

Patru ambulanțe SMURD, patru autospeciale pentru transportul personal și victime multiple, trei autospeciale de stins incendii cu apă și spumă, o autospecială cu modul de descarcerare, o autospecială punct de comandă mobil și o autospecială CBRN vor fi în permanență în perimetrul festivalului pentru a asigura prima intervenție în caz de necesitate.

Reprezentanții forțelor de ordine reamintesc participanților să respecte prevederile legale în vigoare referitoare la măsurile de protecție sanitară, precum și recomandările forțelor de ordine și ale organizatorilor evenimentului.

De asemeni, atrag atenția că este interzisă prezența la acest tip de eveniment a persoanelor care au asupra lor substanțe halucinogene, iritant lacrimogene sau cu efect paralizant, arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, dispozitive pentru șocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acțiuni violente sau de tulburare a desfășurării normale a acestuia.

D.S.F.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut