Itu despre evoluţia francului elveţian: „Este o gravă problemă socială, ce impune o atitudine responsabilă din partea BNR şi a Executivului”

Deputatul PSD Cornel Itu atrage atenţia asupra faptului că evoluţia alarmantă pe piaţa valutară a francului elveţian afectează un important segment economic al României, drept urmare, acesta consideră că este absolut necesară intervenţia statului pentru a preveni colapsul financiar a sute de mii de cetăţeni.

„Aproximativ 200.000 de români au credite în franci elveţieni, ceea ce înseamnă că aprecierea cu 30% faţă de euro a Cornel-Itu-02acestei monede, atingînd joi, 15 ianuarie 2014, un nivel record de peste 5 lei, pune o presiune enormă pe familiile acestor persoane. Peste 500.000, poate 600.000 de români riscă să ajungă în pragul sărăciei extreme, în situaţia de a nu avea ce să pună pe masă”, avertizează Itu.

În opinia parlamentarului clujean, explicaţiile şi apelul la calm al reprezentanţilor BNR nu sînt o atitudine potrivită, proporţională cu situaţia. „Dimpotrivă, cred că se cere o reacţie urgentă de ordin politic, respectiv emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă care să impună un plafon pentru cursul dintre francul elveţian şi leu, astfel încît variaţia să nu depăşească 20%. Această reglementare se cere cu maximă urgenţă, mai ales că debitorii cu credite în franci elveţieni au o situaţie specială, fiind vorba de credite imobiliare, riscînd să ajungă în stradă, în cazul în care vor fi în incapacitate de plată a ratelor. Este, aşadar, o gravă problemă socială, ce impune o atitudine responsabilă din partea BNR şi a Executivului”, subliniază deputatul.

„Aceste credite au fost acordate cu mare uşurinţă, începînd cu anul 2007, cînd francul elveţian se afla chiar şi sub 2 lei. Acum, sute de mii de români sînt disperaţi de spectrul evacuării din locuinţă, de neputinţa de a face faţă acestei explozii pe piaţa financiară. Totodată, fac un apel la colegii mei din Camera Deputaţilor să ne concentrăm cu toţii forţele în noua sesiune parlamentară pentru a reuşi să legiferăm conversia creditelor în valută în lei, şi să tratăm acest proiect ca pe unul de maximă prioritate”, adaugă Cornel Itu.

Adriana STUPAR

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut