Israel: Există o legătură probabilă între vaccinul Pfizer și cazuri de miocardită

Ministerul Sănătății din Israel a anunțat marți că inflamațiile cardiace observate într-un număr mic și în principal la bărbați tineri inoculați cu vaccinul Pfizer împotriva COVID-19 sunt probabil legate de vaccinarea acestor persoane, informează Reuters, citată de AGERPRES.

Reprezentanții grupului Pfizer au spus că nu au observat o rată mai ridicată a acestei afecțiuni, denumită miocardită, decât incidența obișnuită estimată în rândul populației generale.

În Israel au fost raportate 275 de cazuri de miocardită între decembrie 2020 și mai 2021 în rândul celor peste 5 milioane de persoane vaccinate, a precizat Ministerul Sănătății, odată cu dezvăluirea rezultatelor unui studiu pe care l-a comandat pentru a investiga această chestiune. Majoritatea pacienților care au suferit inflamații cardiace au petrecut cel mult patru zile în spital, iar 95% dintre cazuri au fost catalogate ca fiind ușoare, potrivit acestui studiului, care a fost realizat, potrivit ministerului menționat, de trei echipe de experți.

Autorii cercetării au ajuns la concluzia că ”există o legătură probabilă între administrarea celei de-a doua doze de vaccin (Pfizer, n.r.) și apariția miocarditei în rândul bărbaților cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani”, se precizează în comunicat.

Potrivit studiului, o astfel de legătură a fost observată mai mult în rândul bărbaților cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani în comparație cu alte grupe de vârstă.

Pfizer a afirmat într-un comunicat că a luat la cunoștință de observațiile făcute în Israel asupra miocarditei, precizând însă că nu a fost stabilită nici o legătură cauzală cu vaccinul său. Apariția unor efecte adverse este analizată minuțios, iar reprezentanții Pfizer participă cu regularitate la întâlniri cu Departamentul pentru siguranța vaccinurilor din cadrul Ministerului Sănătății din Israel pentru a analiza datele obținute în urma campaniei de vaccinare din această țară, se mai spune în comunicatul companiei farmaceutice.

Israelul nu a dat încă undă verde vaccinării grupei de vârstă 12-15 ani, în așteptarea raportului Ministerului Sănătății. În paralel cu publicarea acestor rezultate, un comitet ministerial a aprobat vaccinarea adolescenților, a precizat un oficial cu rang înalt.

”Comitetul a oferit undă verde pentru vaccinarea copiilor între 12 și 15 ani, iar acest lucru va fi posibil începând de săptămâna viitoare”, a declarat pentru Radio 103 FM Nachman Ash, coordonatorul grupului de combatere a pandemiei din Israel. ”Eficacitatea vaccinului prevalează asupra riscurilor”, a adăugat el.

Un grup de consilieri ai Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite a recomandat luna trecută realizarea unor studii suplimentare referitoare la posibilitatea unei legături între miocardită și vaccinuri pe bază de ARN mesager, cum sunt cele produse de Pfizer și Moderna Inc. Sistemele de monitorizare medicală folosite de CDC nu au descoperit mai multe astfel de cazuri decât estimările pentru populația generală, însă grupul de consilieri a considerat că furnizorii de servicii medicale ar trebui să fie avertizați în legătură cu relatările despre „evenimente potențial adverse”.

Israelul este unul dintre liderii mondiali în ceea ce privește campania de vaccinare împotriva COVID-19.

Odată cu reducerea infectărilor la doa

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut