Israel: 0,044% dintre cei vaccinați au contractat COVID-19 după o săptămână de la a doua doză de vaccin

Cu peste o treime din populație vaccinată împotriva COVID-19 în numai o lună și jumătate, Israelul a devenit un laborator global al campaniei de vaccinare; primele date demonstrează eficacitatea vaccinului, dar experții consideră că încă nu avem suficiente informații concludente, scrie luni agenția EFE, citată de AGERPRES.

”Trebuie să așteptăm mai mult timp pentru a putea analiza mai multe informații”, a declarat acestei agenții de presă coordonatorul campaniei naționale de vaccinare din Israel, Nachman Ash.

Numai 317 israelieni din 715.425 au contractat COVID-19 la mai mult de o săptămână după ce au primit a doua doză de vaccin, un procent de 0,044%, iar din aceștia numai 16 au necesitat spitalizare. Acestea sunt primele rezultate publicate de Ministerul Sănătății israelian după vaccinarea a circa trei milioane de persoane cu prima doză de vaccin Pfizer/BioNtech, dintre care aproape două milioane au primit și rapelul.

Cei mai mulți israelieni au fost vaccinați cu Pfizer/BioNtech, numai un procent redus primind vaccinul Moderna. De asemenea, toate persoanele instituționalizate și personalul centrelor de îngrijire unde se află acestea, în total circa 160.000 de persoane, au primit deja ambele doze de vaccin.

Conform estimării autorităților israeliene, eficacitatea vaccinului Pfizer/BioNtech este de circa 92%, dar numai peste câteva săptămâni acest procent va putea fi comparat cu procentul de 95% eficacitate dat de producător după trecerea a 28 de zile de la administrarea celei de-a doua doze.

”Dacă vom termina vaccinarea (în Israel) într-o lună și jumătate și vom obține imunitatea colectivă, cred că acesta va fi un impuls important pentru Europa și îi va accelera campaniile de vaccinare”, a mai spus Nachman Ash.

Unii specialiști sunt însă mai precauți, cum este Nadav Davidovici, directorul Școlii de Sănătate Publică a Universității Ben Gurion și consilier al guvernului israelian pentru gestionarea răspunsului la pandemie. ”Sunt date preliminare și trebuie să le așteptăm pe cele definitive, să analizăm bine metodologia și să luăm în considerare mai mulți factori”, a indicat acesta. El a cerut de asemenea precauție în difuzarea informațiilor, în urma polemicii declanșate în Israel după apariția unor date privind eficacitatea vaccinului Pfizer/BioNtech numai după prima doză, informații ulterior dezmințite.

Toți specialiștii israelieni consultați sunt de acord asupra a două lucruri, și anume că efectele adverse ale vaccinului Pfizer/BioNtech sunt practic nesemnificative și că informațiile disponibile până în prezent sunt insuficiente pentru a putea trage concluzii despre efectul vaccinului asupra transmisibilității virusului.

Pe de altă parte, guvernul israelian a anunțat duminică seară prelungirea măsurilor de lockdown cu încă cel puțin cinci zile.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut