Iohannis cel bun și econom

Președintele Klaus Iohannis a coborât, marți, printre noi să ne vorbească despre scumpiri, despre pensii și salarii, și despre cum să economisim energia.

În mediul său, departe de casă, la doar câțiva pași de Statuia Libertății din New York, acesta ne-a transmis, calm și la modul cel mai uman cu puțință, că n-avem motive de îngrijorare prea mari pentru perioada următoare. Da, președintele a recunoscut că suntem într-o plină criză energetică, că problemele sunt multe în economie, că inflația a cam luat-o razna, și, punându-ne mâna pe creștet, ne-a asigurat de toate bunele lui intenții. Și, mai mult, ne-a asigurat că a cerut liderilor coaliției de guvernare, pentru că așa este corect, rezonabil, și de așteptat, să facă în așa fel încât să crească pensiile și salariile.

Întrebat cum vede posibila sau probabila majorare a salariilor și pensiilor, președintele, așa cum era de așteptat, a aruncat pisica în curtea Guvernului, insistând că nu oamenii simpli trebuie să plătească pentru aceste vremuri de criză. ”Acum, cu cât va crește salariul minim, cu cât va crește punctul de pensie și așa mai departe, acestea sunt chestiuni tehnice care vor fi cunoscute după ce se fac niște calcule foarte aplicate”, a replicat președintele, și, brusc, aerul său de om bun și ocrotitor s-a risipit în cele patru colțuri. Ne-a spus, însă, imediat că nu trebuie să disperăm ci să sperăm, pentru că avem o creștere economică substanțială, și că se vor găsi banii necesari ca să ne fie bine.

Și tot de la New York, domnul Iohannis ne-a adus aminte că suntem într-o perioadă în care trebuie să evităm risipa de energie, și, luându-și iar aerul de tătuc grijului, ne-a spus că nu se va întâmpla sub nicio formă să rămânem în frig și fără lumină. Am și aflat cum ar face domnia sa economie. Bine, nu am aflat dacă asta s-ar întâmpla într-una din cele șase case ale sale ori la Palatul Cotroceni, dar ni s-a spus că ar fi preocupat să lase locuința mai rece dacă nu e nimeni acasă, că ar stinge lumina în odăile nefolosite, sau că ar scoate din priză  aparatele pe care le folosește rar sau deloc, și ne-a îndemnat și pe noi să facem la fel. Ne-a dat și motivația necesară, domnul președinte: ”e natural, etic, corect și un semn de solidaritate”. Cum pe acasă pe la Sibiu nu prea mai dă domnia sa, ne așteptăm, deci, ca facturile de la palat să scadă semnificativ în perioada următoare, iar noi toți vom da apoi fuga să le printăm și să le lipim pe ușile caselor și ale blocurilor. Pentru că românul e solidar și convins de puterea exemplului.

După ce ne-a lămurit cum stă treaba cu salariile și pensiile, și cu economia de curent, bunul nostru președinte a ținut să ne adoarmă și în ce privește inflația. Astfel, am fost liniștiți că, deși rata anuală a inflației a crescut la 15,3 la sută, iar semne de redresare nu se prea întrevăd, nu vom face foamete, și nu va dispărea nimic de pe rafturi. ”Nu vom avea în România o criză alimentară, nu vom raţionaliza alimentele, dar Guvernul va trebui să se străduie foarte mult pentru a ţine preţurile la un nivel pe care românii şi-l pot permite”, ne-a mai transmis preşedintele tocmai din America.

Doar că asigurările date de la New York se pupă ca nuca-n perete de realitate, și totul nu pare a fi decât o nouă spălare pe mâini a președintelui în ce privește problemele românilor, iar șansele de a fi puși din nou în fața faptului împlinit (nu tu pensii și salarii mărite, inflație și mai mare, frig și întuneric în case) sunt mari cât Statuia Libertății.

Realitatea și frica românilor de viitor este evidentă. O cercetare recentă vine să reconfirme acest lucru și afirmă că 77% dintre români strâng bani, in prezent, pentru zilele negre ce pot să vină, iar un procent  de 47% din populație și-a restrâns cheltuielile în ultimul an din cauza creșterii prețurilor. Pentru bătrânețe nu se prea mai gândește multă lume să pună un bănuț departe, iar aproape jumătate dintre români consideră că situația lor financiară s-a deteriorat în ultimul an, dublu fata de 2019. Dar, desigur, că de la New York, de sub Statuia Libertății, lucrurile se văd altfel.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut