Investitorii din mediul rural și-au prezentat proiectele opționale pentru comuna Mănăstireni

În fireasca obișnuință a bunului gospodar, sfârșitul anului calendaristic comportă atât bilanțurile anului de care ne despărțim, dar și un fel de geneză ce prefigurează proiectele noului an pe care îl dorim cu plusuri pe toate segmentele sale economice, sociale, culturale și multe altele care înmănunchează bunăstarea.

Pe aceste dimensiuni motivaționale, conducerea comunei Mănăstireni a invitat micii și mai marii fermieri ai comunei, micii și potențialii investitori ce au implementat proiecte în perimetrul acestei unități administrative, dar și pe cei ce doresc să dezvolte colaborarea cu Mănăstireniul pentru a pune în valoare potențialul uman și material de care dispune această zonă geografică a județului.

Astfel, joi, la ora amiezii, în sala de festivități a recentului imobil modernizat și bine dotat Cămin cultural din această rustică localitate pre-montană, 50 de fermieri și investitori au răspuns la inițiativa primarului Ionuț Condor de a se sfătui asupra binelui comunei care bucură de o reală modernizare în infrastructură, în arhitectură, procese ce generează interes turistic, dar și o dorită întinerire.

Edilul a prezentat principalele proiecte finalizate și în curs de execuție cu fonduri locale, județene, guvernamentale și europene, facilitățile oferite de comună celor ce vin să investească aici, folosind ca etalon al reciprocei rentabilități marea Fermă de reproducere suine de la Valea Podului, populată cu 350 de scroafe care au și dat viață unui număr de 1700 purcei.

Ferma, în care s-au investit 2, 5 milioane Euro, este cea mai modernă din țară, continuă să se dezvolte prin dublarea investiției, atât primarul, cât și antreprenorul vor să nu mai importăm peste 80% carne de porc ce o consumăm, ci să o producem la noi în țară.

O altă investiție mare a vizat cariera de la Ardeova, de unde se exploatează milioane de tone de material pietros și nisipos folosit la fabricile de sticlă, dar mai cu seamă la construcții civile, industriale și drumuri. Prezentarea realizărilor și experienței manageriale a acestor investitori, a polarizat mult interes pentru cei ce și-au propus să-și orienteze capitalul spre Mănăstireni.

O altă societate puternică, ridicată în perimetrul fostului CAP, produce de mai bine de doi ani Case modulare care sunt vizibile în arealul turistic din munții Apuseni.

Trendul energiei verde se v-a dezvolta pe dimensiunile celor 13 ha. puse de Consiliul local și Primărie la dispoziția dezvoltatorilor, încât se poate vorbi de perspectiva unei reale autonomii a sursei de aprovizionare cu energie electrică a localității, unde au sosit și firme specializate în reabilitarea vechiului fond locativ, în care domină multe și interesante forme dăltuite în lemn, dar care, a ținut să ne asigure primarul Ionuț Condor, își vor revitaliza valoarea cu elemente moderne pretabile și durabile.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut